Preljuba kao terapija

Oni koji počine neverstvo često smišljaju različita opravdanja za to, a jedno od njih podržavaju čak i neki (nikako svi!) terapeuti: da preljuba može čak da bude neka vrsta terapije za poremećene bračne odnose – da ojača brak.

Naravno, to je samo racionalizacija. Ako i postoje oni koji se u neverstvo upuštaju verujući da će tako poboljšati odnos s partnerom ili partnerkom, njih je zanemarljivo malo, i to teško da je bilo kome primarni motiv. To je samo pokušaj pravdanja nakon što se učini nešto za šta se svesno zna da ne bi trebalo činiti.

Sad, dešava se da posle prevare, i toga što prevara bude otkrivena, i svađa koje uslede kao posledica, brak preživi i bude čak i ojačan. Desi se da partneri, dok razjašnjavaju kako i zbog čega je do prevare uopšte došlo, počnu da bolje komuniciraju međusobno i dođu do zaključka da se i dalje vole, da su spremni da jedno drugom oproste za sve ranije povrede i da s vremenom opet počnu da veruju jedno drugom. Taj proces je veoma težak, sporo ide, često i ne uspe, ali da, dešava se.

Međutim, od starta racionalizovati prevaru kao sredstvo za jačanje braka nema baš mnogo smisla. To je kao da kažete da mnogo volite da nosite tesne i neudobne cipele jer se super osećate jednom kad ih skinete. Da, super se osećate – ako vam cipele u međuvremenu nisu deformisale stopalo ili vam, u manje drastičnoj varijanti, napravile plikove i rane. Ne treba se u takvim situacijama pozivati ni na Ničeovo „Što nas ne ubije, čini nas jačim“; kao što smo rekli, nakon prevare brak može ojačati, ali to nikako nije redovna pojava.

Zato, molimo vas, bez ovakvih izgovora (a bilo bi dobro i da bude bez preljube). Besmisleni su, jer u njih neće stvarno poverovati niko, čak ni onaj ko ih koristi. Neverstvo je otrov, a ne lek, i to otrov koji može da „ubije“ čak i u veoma malim dozama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakneverstvoopravdavanjaveza
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Violeta Popović

    U ovakvim i sličnim člancima može se pročitati da je preljuba za muškarce samo pitanje viška energije i iskorištena prilika. Pametan čovjek može da odvoji ljubav i seksualno zadovoljstvo i ako za to pronađe pametnu partnerku koja to isto tako prihvata, neće biti nikakvih problema. Sigurno da seks nakon dvadeset godina braka ne može biti isti kao i na početku. I zašto se onda odreći zadovoljstva? Problem je samo naći pametnog muškarca, odnosno pametnu ženu. I kad mi se jednom u životu pruži prilika da budem sa čovjekom o kakvom sam oduvijek sanjala, zar bi trebalo reći: „Oh, tako mi je žao, pa ti si oženjen…!“

  • dr Ristić

    Kod nas je prevara kao brend. Prikazuju je i smatraju kao nešto normalno, simpatično ili komično. Ljubavnice, kombinacije… Pogledajte kako neki naši filmovi prikazuju tu temu. Kao nešto simpatično, komično. U stvarnom životu preljuba uništava osobu iz korena. Boli, bez obzira da li je avantura za jednu noć, višemesečna ili višegodišnja. Svi koji misle da ništa loše nisu uradili su egoisti koje nije briga da li su i koliko povredili svog partnera. Jer koliko god se vodili time da se to neće saznati, osoba koja stvarno voli uvek će osetiti prevaru.

  • Dušica Radivojević

    Moj muž je kao uzrok svog neverstva naveo mogućnost izbora i da je posle prevare shvatio da sam mu ja najbitnija i da je sve ostalo prazno. Onda je, umesto da se viđa ili da me vara sa istom osobom više puta, prešao na varijantu „veza za jednu noć“, plaćajuci za uslugu tih dama. Meni je rekao, jer sam to otkrila, da to nije prevara, to je seks i da je najbitnije da se on meni uvek vraća, da me nikad nije više voleo i da nemam oko čega da dramim, jer ja sam mu, pobogu, na prvom mestu i da ne može tamo neka prostitutka da uništi ono što imamo nas dvoje. Ostala sam bez teksta, ali sam uspela da mu otvorim vrata i sa poslednjom trunkom dostojanstva izbacim iz kuće i iz svog života. Trajalo je dugo, od histerije do depresije i natrag, ali sam uspela. I jača sam, sama, ali sa dostojanstvom i nadom da negde ima još normalnih muškaraca.

  • Slavica Snjegota

    U braku sam, ne varam i uvek stojim iza toga da ne treba varati. Međutim, svi smo mi ljudi koji imaju slabosti. Kada ste slabi, a nađe se neko pametan i privlačan da vam bude motiv, makar i lepih misli ili se osetite živim pored te osobe, a, i te kako osećate sigurnost i poverenje, možemo sigurno prevariti. I ako porodica ne trpi, a nikad se ne sazna za prevaru, jer je ta druga osoba pametna i bude sve prolazno, terapija je uspela. Samo treba pametno to odraditi i sa pametnom osobom.