Prepoznajte li se: Postoji pet vrsta parova, a jedan ima najveću verovatnoću za razvod

Svaki par ima svoje viđenje toga što je dobra veza, a što loša. Dok neki smatraju da svaka svađa šteti vezi, drugi misle da je važno s vremena na vreme imati poneku prepirku kako bi se bolje upoznali. Šta god vi mislili, postoje neka ponašanja koja psiholozi smatraju nezdravima. Upravo zato je važno prepoznati koji tip par ste vi i vaš partner jer tako može sprečiti ponašanja koja štete vašoj vezi.

Parovi koji izbegavaju sukob

Ako vi i vaš partner činite sve kako biste održali stvari što stabilnijima, to znači da ste tip para koji izbegava sukobe. Oboje imate svoje lične interese, a svako od vas smatra da je veza „dovoljno dobra“. Zato se suzdržavate od toga da kažete šta vam je potrebno jedno od drugoga. Važan aspekt parova koji izbegavaju sukobe je ravnoteža između nezavisnosti i međuzavisnosti. Imaju jasne granice, a i ne „mešaju“ prijatelje. On ima svoje društvo, a ona svoje.

Partneri u ovoj vrsti veze ne traže ličnu koristi nego se fokusiraju na dogovore, kao i na pronalazak rešenja koje odgovara jednom i drugom. Međutim, izbegavanje konflikta pod svaku cenu može i naštetiti vezi.

Nestabilni parovi

Jeste li vi druga verzija Rosa i Rejčel? Malo prekidate pa se pomirite pa se volite najviše na svetu. Ovo je izuzetno strastvena i emotivna veza, ali isto tako je i nestabilna.

Oni su sušta suprotnost prvoj vrti para. Tokom svađa i rasprava, nastoje da uvere drugu stranu u ispravnost svoje tvrdnje. Međutim, njihove rasprave imaju puno humora, zabave i smeha. Isto tako, veza vam se bazira na komunikaciji, empatiji, zadirkivanju, smehu i iskrenosti.

Najčešći problem je puno negativnih emocija, uključujući ljutnju i osećaj nesigurnosti. Uprkos tome, poštuju jedno drugo.

Verovali ili ne, ovakvi parovi mogu zaista biti srećni, barem tako tvrde stručnjaci s Instituta Gottman.

Parovi puni podrške

Interakcija ovakvih parova temelji se na opuštenosti i smirenosti. Izražavaju svoje emocije, ali su većinu vremena smireni. Stručnjaci za parove ih obično smeštaju između onih koji izbegavaju sukobe i nestabilnog para. Ključ njihove veze je puno podrške i razumevanja, a i puni su empatije za partnerova osećanja.

Razgovaraće, a ponekad se i posvađati, kad im se stavovi razlikuju. Mogu postati izuzetno kompetitivni tokom rasprave, a to se može pretvoriti u borbu za moć. Nakon toga ponovo se vraćaju kompromisu i smirenosti. Tokom svađa, izražavaju svoja osećanja, ali nisu jako emotivni.

Ovo je tip para koji može biti izuzetno srećan.

Neprijateljski nastrojeni parovi

Iako su u nekim segmentima slični podržavajućim parovima, razlikuju se po tome što dosta brane svoje stavove.

Osećate li da je vašem partneru jedino važno da „pobedi“ i dokaže da je u pravu? Ako je to slučaj, spadate u kategoriju prvog disfunkcionalnog stila para poznatog kao neprijateljski parovi. Nažalost, sukobi ovde nisu način rešavanja problema, već su pravi haos jer nema podrške ni razumevanja među partnerima za drugačija stajališta. Takođe možete primetiti da često koristite izraze „ti uvek“ i „ti nikad“. Takav oblik komunikacije podstiče odbrambeni stav druge osobe, umesto pronalaska rešenja.

Prema istraživanjima, ovaj tip para nastoji da ostane zajedno iako su nesrećni.

Neprijateljski i otuđeni parovi

Kad biste opisali svoju vezu koje reči biste koristili? Kritikovanje, prezir, frustracije, a uz sve to želite da napustite jedno drugo? Jednostavno osećate da se nemate za šta da se borite jer je poverenje već narušeno? Spadate među ovu vrstu parova.

Partneri u ovoj vrsti veze su postali neprijatelji. Baš kao i neprijateljski parovi, ali razlika je u tome što se ovaj par i želi da se razvede. Emocionalno zlostavljanje je konstanta jer ne prestajete da se svađate dok ne iscrpite sve snage i „municiju“.

Izuzetno toksičan oblik partnerstva, a samo je pitanje vremena kad ćete raskinuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

paroviraskidveza
Komentari (0)
Dodaj komentar