„Prevaspitati“ partnerove roditelje

Već neko vreme ste u vezi; dovoljno dugo i dovoljno ste bliski i dovoljno oboje mislite ozbiljno da biste upoznali i njegove/njene roditelje. Nisu ti roditelji loši ljudi, ali imaju neke osobine koje vas nerviraju. A stavovi su im tako zastareli! Kao nešto iz pretprošlog veka! Naravno, to su roditelji osobe koju volite i vi ih poštujete, ali kad biste samo nekako mogli da ih malčice promenite, modernizujete, "prevaspitate"… Stvarno, da li je moguće tako nešto izvesti i u kojoj meri? Što bi to bilo lepo…
Ako se bavite ovakvim razmišljanjima, odmah da vam kažemo da od toga nema ništa, ama baš ništa. To su stariji ljudi, ljudi s odavno utemeljenim stavovima, navikama i osobinama. A vi ste "dete" koje bi njih nešto da uči. Njihove stavove, osobine i navike možete smatrati zacementiranim i uštedećete sebi dosta vremena i nerviranja ako se odmah manete ćorava posla i odustanete od ideje o prevaspitavanju.
Šta to za vas znači? Morate li da se patite s ljudima koji vam ne odgovaraju, čiji se stavovi i navike prilično razlikuju od vaših (a kako bi se i poklapali kad pripadate različitim generacijama?)? Ne. Nikakva patnja nije neophodna. Postoji nešto što možete da učinite – a to je da postanete malo otvoreniji.
Pod "malo otvoreniji" ne mislimo da treba i vi da usvojite navike roditelja svog partnera ili svoje partnerke. Međutim, možete se potruditi da razlike koje među vama postoje ne shvatate tragično. Možete da, bez kriticizma i osuđivanja, prihvatite i tolerišete različitost – da prihvatite da se neko može razlikovati od vas, a da zbog toga ne bude manje vredan. Takav stav znatno pomaže u ublažavanju tenzije, a jednom kada se opustite, lakše ćete i podneti razlike – može se desiti i da vam te razlike postanu zabavne, pa i da različite osobe zavolite, baš zato što su tako različiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

partnerprevaspitatipromenaroditeljistavovi
Komentari (0)
Dodaj komentar