Prijatelj(ica) zaljubljen(a) u vas, a vi u vezi

Nije posebno retka situacija da se prijatelj ili prijateljica zaljube u vas. Ako ste i vi zaljubljeni u njih, sve je super, ali ako niste, to je već problem – problem koji je još veći ako vam kažu kako se osećaju onda kad ste vi već u vezi.
A to se dešava. Jedna od tipičnih situacija za takvo dešavanje jeste ubrzo nakon što vam je veza počela ili, još tipičnije, ubrzo nakon što ste se venčali. Valjda su tad, nakon što ste nekom drugom obećali ljubav, poštovanje i vernost, i to ozvaničili, shvatili da prema vama ne gaje samo prijateljska osećanja i isprepadali se zbog toga što im postajete nedostupni. Šta tad?
Neprikladno je da vam u takvom trenutku saopšte da žele vezu s vama. Vi ste već u vezi s nekim drugim, i prijatelj ili prijateljica bi trebalo to da poštuju. Međutim, to što znate da je njihov postupak neprikladan neće vam biti od velike pomoći – ima onih koji su u stanju da se suzdrže od neprikladnih postupaka, ali je većina, kad se o ljubavi radi, sklona tome da „ide za svojim srcem“ i ne želi ili nije u stanju da se nešto posebno kontroliše.
Podsećati ih na neprikladnost njihovog ponašanja nije od pomoći, zvučali biste kao da im popujete. Ono što bi s vaše strane bio prikladan postupak jeste da to im nežno (onoliko nežno koliko je u takvoj situaciji moguće) kažete da niste zainteresovani. Nemojte to što govorite ublažavati smeškom, niti okolišati i koristiti eufemizme, jer ćete tako poslati pogrešnu poruku („Zainteresovan(a) sam, ali moram malo da se nećkam da sačuvam reputaciju.“).
Dobro bi bilo nakon toga pitati ih da li žele da ostanete prijatelji, kao i da li bi im bilo lakše da se neko vreme ne viđate. Nemojte biti grubi (ukoliko je to moguće izbeći), ali ostanite čvrsto pri svom stavu da ne nameravate ni da ostavite osobu s kojom ste trenutno u vezi, ni da je varate.
Ako ste u opisanoj situaciji, nadamo se da će vam uspeti da je rešite na onoliko bezbolan način koliko je to moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dilemaljubavvezazaljubljivanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Katarina Pavićević

    Ne radi se tu o ljubavi, nego o povređenoj sujeti, isto kao i kod pokušaja da se izbegne raskid. Svedok sam jednog takvog slučaja i osobi koja to trpi stvarno nije lako. Finoća u takvim situacijama najčešće ne pomaže, štaviše, ne pomaže čak ni brutalna iskrenost.