Priznajte šta vam je potrebno (1)

Mnogo je onih koji nisu u stanju da voljenoj osobi kažu da im je nešto potrebno, u strahu od toga da ne izgledaju kao slabići ili kao prezahtevni. Ili, ono što im je potrebno iskažu kroz agresivnost, što ne donosi dobre rezultate. A rešenje nije toliko teško – nežno i bez napadanja recite šta želite.
I u vezama punim ljubavi i razumevanja partnerima se povremeno desi da neka njihova potreba nije ispunjena. To je sasvim normalno. Voljena osoba, ma koliko vas volela i razumela i bila divna, nije u stanju da vam čita misli, i neće uvek znati šta je to što vam je potrebno. Prilično često se dešava da ona ne bi imala ništa protiv da zadovolji neku vašu potrebu, samo što i ne zna da vi nešto želite. A greška koju mnogi naprave, i to i muškarci i žene, jeste da ćute i nadaju se da će se stvari promeniti; nezadovoljstvo u njima raste pa u nekom trenutku eksplodiraju. Naravno, teško da će to doneti nešto lepo – možda vremenom donese, jednom kada se "stišaju strasti" i partneri "porazgovaraju kao ljudi", ali do tada prođe dosta vremena, svašta se izgovori, partneri povrede jedno drugo – a nije moralo tako.
Konkretan primer: njoj je dosadilo da uvek ona bude ta koja sprema večeru. Rade oboje, slično im je radno vreme, oboje su umorni kad dođu s posla, zašto bi uvek morala ona da spremi večeru? Nada se da će on primetiti da je ona umorna, da će ponuditi da je odmeni, ali se to ne dešava, i ona u jednom trenutku ne može više da izdrži nego drekne na njega: "Smučilo mi se više da stalno ja kuvam, lenštino nijedna!".
Šta je problem s ovakvim pristupom? Agresivan je. A čak i tamo gde je velika ljubav među partnerima, na agresiju se automatski odgovara agresijom. Kada ga ona napadne, on to ne čuje kao: "Umorna sam, molim te pomozi mi", već to čuje kao napad, i automatski se brani, nalazeći opravdanja za svoje ponašanje ("Moj posao je naporniji i zahtevniji od njenog, potrebno mi je da se odmorim, ona ne ume da ceni to šta ja sve radim"), i napada nju. Tad počne svađa. I voljena osoba je ljudsko biće sa svim vrlinama i manama koje uz to idu – možda neki svetac ili svetica (napad je mogao da dođe i s njegove strane, a ona da bude ta koja se agresivno brani) mogu da na agresivnost odgovore blagošću i razumevanjem, ali sveci i svetice iz priča obično nisu u braku, niti ste vi u vezi sa svecem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavpotrebezivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Na indirektan način, bolje nego napadno pa kao da niste ništa ni zatražili, a poslije kad se desi, kao da se nikom ništa nije ni desilo. To je savet za one kojima niko ne čita misli.