Problematična predivna veza

Mnogo je načina na koji ljubavna veza može da bude problematična, a jedan od verovatno najtežih je kad je ta veza predivna. Dok veza traje, sve je u redu, ili ima tek manjih problema koje partneri bez većih teškoća reše, ali je jako teško nastaviti jednom kad se veza okonča.
A dešava se. Nekad ipak dođe do sukoba, ili se voljena osoba zaljubi u nekog drugog, ili voljena osoba umre. Naravno, tako nešto ne može da ne boli, samo što kod nekih vremenom bol umine, ostanu lepe uspomene, i oni nastave sa svojim životom. A kod nekih bol delom umine, ali im ne uspeva da nastave sa svojim životom.
Pokušavaju, nije da ne pokušavaju, ali ne ide. Ne dopuštaju nikome da dodirne stvari koje su pripadale voljenoj osobi, da sedne na mesto te osobe na kauču, u njenu omiljenu fotelju, na njenu stolicu u kuhinji… O krevetu da i ne govorimo, ne sme niko da bude na mestu voljene osobe.
Nekada pokušaju da prevaziđu odbojnost prema ideji da neko bude na "teritoriji" voljene osobe, ali se loše osećaju zbog toga. Osećaju se kao da izdaju voljenu osobu, kao da bi ona mogla sad da uđe i optužujuće ih pogleda jer su je odbacili, ili kao da će je sresti u budućnosti i ona će ih tada upitati za počinjeno izdajstvo. Kao da će, ako ne puste nikog drugog na mesto (fizička mesta, kao i emotivno i duhovno mesto) koje je nekad pripadalo voljenoj osobi, ta veza nastaviti da traje, ta osoba će i dalje na neki način biti s njima, bez obzira na to što je zapravo umrla, ili je u braku s nekim drugim s kime ima i decu, ili, jednostavno, više nije tu niti želi da bude tu.
Uopšte nije lako izaći na kraj s tim. A trebalo bi, inače ostajete usamljeni, s lepim uspomenama, ali bez osobe koju možete da zagrlite sada – i možda do kraja života ostajete bez nekoga koga biste zagrlili, ko bi zagrlio vas, s kime biste se voleli i međusobno pazili.
Šta učiniti? Jedno vreme svakako treba odvojiti da odbolujete gubitak voljene osobe. Zatim, moglo bi biti dobro neko vreme i ne razmišljati o vezama, posvetiti se sebi i svojim zadovoljstvima (i fizičkim i emotivnim i duhovnim), ugađati sebi, raditi ono što volite da radite i što vam prija, a što nije nužno povezano s uspomenama na voljenu osobu (ume da bude veoma teško ako ste sve radili zajedno – tada može da pomogne da pronađete neka nova interesovanja, kako vas ona stara ne bi svaki čas podsećala na gubitak). Vremenom, osetićete se bolje, življe, i polako ćete postati sposobni za novu sreću i za novu ljubav.
Nikako vam ne ide pa vam ne ide? Tada bi moglo da bude korisno potražiti savet stručnjaka – alternativa je ostatak života proveden u tugovanju, usamljenosti i osećaju napuštenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

predivnaproblematicnaveza
Komentari (0)
Dodaj komentar