Redovni bitni razgovori

Kako bi duža veza, uključujući i brak, opstala, neophodna je dobra komunikacija među partnerima. Jedan od oblika takve komunikacije je i razgovor – onaj o zaista bitnim stvarima. Nije uvek lako naći vreme za to, ali ni nemoguće.
Setite se: kad ste počeli da se zabavljate, niste razgovarali o plaćanju računa, detetu, slavini koja curi. Jeste, i o tome je neophodno razgovarati, neophodno je dogovoriti se o osnovnom – ali neka druga vrsta razgovora je znatno bitnija za opstanak veze. Ona vrsta razgovora koje ste vodili dok ste se tek upoznavali.
Neki bi rekli da je to vremenom postalo nepotrebno, pa upoznali ste se, ali nije tako. Jeste se vi upoznali, ali ljudi se vremenom menjaju, a kad s nekim živite, promene mogu da krenu toliko postepeno da ništa i ne primetite, naročito ne ako ste zatrpani svakodnevnim brigama i ako vam je prioritet da se dogovorite o najnužnijem – a onda u jednom trenutku shvatite da ste sa strancem, da praktično uopšte ne poznajete tu osobu s kojom godinama ili decenijama živite, s kojom i decu imate.
Kako se to ne bi desilo, kako ne biste postali stranci jedno drugom, razgovarajte. Neka dogovor o opravci veš-mašine ne bude prioritet, već onaj znatno važniji, razgovor o vašim željama, snovima, zapažanjima… Izdvojite svakog dana, u vreme koje vam odgovra, desetak minuta za to – biće dovoljno. I razgovarajte.
Ukoliko jedno od vas dvoje ima problem da održi koncentraciju u toku razgovora, ili oboje imate taj problem, može da pomogne ako je taj razgovor dok fizički radite još nešto – na primer, zajedno vežbate ili ste izašli u šetnju (da i ne govorimo o tome koliko će malo rekreacije doprineti vašem zdravstvenom stanju). Takođe, poželjno je da bar tih deset minuta nema televizora, mobilnog ili nečijih zahteva koji bi vam odvraćali pažnju.
Odvojite tih desetak minuta dnevno – to je malo ulaganje za nešto toliko veliko i dobro kao što je duga, srećna veza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakkomunikacijamuškarcivezažene
Komentari (0)
Dodaj komentar