Rizik od spontanog pobačaja

Ako trudnice piju čak samo umerene količine alkoholnih pića, izlažu se povećanom riziku od spontanih pobačaja ili rađanja mrtvog deteta – pokazala je jedna danska studija objavljena u dnevniku Berlinske Tedende.

U studiji je obuhvaćeno 25.000 trudnica koje nisu pile alkoholna pića ili su ih uzimale samo umereno u poređenju sa onima koje su pile svakodnevno.

Utvrđeno je da čak i umerena količina alkohola, od pet do devet pića nedeljno, za tri i po puta povećava rizik od spontanog pobačaja, a dva i po puta se uvećava mogućnost rađanja mrtvog deteta u poređenju sa trudnicama koje nimalo ne piju.

Doktor Ulrik Kesmodel sa Instituta za epidemiologiju Univerziteta u Arhusu ocenio je da veoma iznenađuje tako veliki rizik konzumiranja alkohola u trudnoći. On podseća na to da je već poznato da alkohol uvećava mogućnost rađanja beba male težine ili preranog porođaja, ali sada je prvi put dokazano da postoji rizik i od rađanja mrtvih beba.

Studija je pokazala da je do mnogih slučajeva smrti na rođenju došlo zbog pojave ugrušaka krvi u placenti usled konzumiranja alkohola, a alkohol dovodi i do kontrakcija pupčane vrpce, zbog čega fetus umire usled nedostatka kiseonika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar