Roditelji se nikad nisu posvađali

Predivno je – mada, nažalost, retko – kada je neki par toliko skladan da se praktično nikad ne posvađaju, a veza im ipak opstane. Divno je i kada odrastete s takvim roditeljima, samo se, paradoksalno, može desiti da to kasnije ometa vaš ljubavni život.
Detinjstvo uz takve roditelje je obično super. U kući je uvek lepo, nema sukoba, osećate se sigurno i voljeno. Veza vaših roditelja čini vam se kao nešto iz snova, kao prelep ideal – i to s vremenom postaje jedan od problema. Dok posmatrate tu prelepu vezu, u vama s vremenom može rasti strah od toga da sami nikada nećete uspeti da ostvarite nešto u toj meri idealno, i taj strah kod nekih bude toliko jak da nikada zapravo i ne pokušaju.
Još jedan mogući problem koji kasnije mogu imati oni koji su odrasli s ovakvim roditeljima jeste taj što blage veze nemaju kako da izađu na kraj sa sukobom. Sukobi su, za većinu ljudi, ipak normalna pojava, a oni koji su rasli u finoj, skladnoj porodici mogli bi da nikad i ne vide sukob između partnera, kao ni kako se taj sukob razrešava. Onda, kada i sami budu u vezi, može se desiti da ih već prvi sukob isprepada i da pomisle da ta veza nije ono pravo, jer, eto, posvađali su se.
Da li ovo znači da oni koji su rasli uz roditelje koji se nikad ne svađaju i koji su idealan par sami nemaju nikakve šanse za srećnu vezu? Ne, naravno. Samo će neke stvari morati da nauče van kuće – to da su sukobi u većini veza normalni, da ne predstavljaju kraj sveta (ni veze), i moraće da nauče kako da sukobe razreše. A onda će, s vremenom, shvatiti i da je njihov strah od toga da neće uspeti da imaju lepu vezu bio neopravdan – možda će u njihovoj vezi sukobi biti češći nego u vezi njihovih roditelja, ali to vezu neće učiniti suštinski lošijom, samo drugačijom.
A svaka veza je ionako priča za sebe. Jeste, ima partnera koji se ne svađaju nikad, a ima i onih koji se svađaju kao pas i mačka, pa se opet međusobno obožavaju i niti mogu niti žele jedno bez drugog. Postoje i razne međuvarijante. I mnoge od njih su, makar i ne ličile na ideal iz nečijeg detinjstva, lepe i duge i ispunjavaju partnere srećom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odrastanjeproblemsukobsvađavezazivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Mira S

    Neverovatno je koliko šablon ponašanja naučen u detinjstvu utiče na naš kasniji život, uključujući i ponašanje u vezi/braku.