Savršeni trenuci, nesavršen brak

Česta je ideja manje iskusnih da je dovoljno da se njih dvoje „nađu“, da „ono nešto“ proradi između njih, i stvari će prirodno doći na svoje mesto, venčaće se i ostaće zajedno do kraja, srećni u savršenom braku. U stvarnosti, tako ne ide – održavanje veze dobrom i lepom zahteva konstantan napor, i ne postoji savršen brak, samo savršeni trenuci s voljenom osobom.

Sve još i može da izgleda predivno dok sanjarite o zajedničkoj budućnosti s tom fenomenalnom osobom koju ste upoznali i s kojom se tako dobro razumete. Međutim, kad krene zajednički život (ako ne i ranije), počne i nerviranje. Dlake na sapunu, pasta za zube istisnuta „kao žvaka“, ostavljanje paste za zube otvorenom, on i gledanje glupavih utakmica (zašto lepo svakom ne daju po jednu loptu, a ne svi da se svađaju oko te jedne?), ona i gledanje imbecilnih serija, hrkanje, zvocanje, svađanje oko toga ko će da iznese đubre, zašto on ne može da vrati stvari tamo odakle ih je uzeo (ne, ne tražite mu komplet spremanje kuće, samo da ono što je uzeo vrati na mesto – i da, kad uzme nešto iz fioke, tu fioku zatvori, dosta vam je toga da se udarate o nju)… Mnogo je tih sitnica, tuđih navika, koje mogu da vas iznerviraju.
Uz sve to nerviranje, valja se setiti da svako ima neke svoje navike – vama smeta gomila sitnica kod voljene osobe, pa, možete biti sigurni da i njoj smeta gomila sitnica kod vas. Vama se čini da se baš trudite da zajednički život s vama bude lep i prijatan – i voljena osoba se najverovatnije trudi, i ne zna da vam gomila stvari kod nje smeta, baš kao što ni vi ne znate šta sve voljenoj osobi smeta kod vas, jer je odabrala da vam ne prigovara.
I u tome je stvar. Smanjiti prigovaranje na minimum i prihvatiti voljenu osobu takvu kakva je, sa svim tim sitnicama koje vas nerviraju – ako se tako ponašate, imate pravo da očekujete isto zauzvrat, da i vi budete prihvaćeni sa svim svojim „bubicama“. Uz to, obratite pažnju na one lepe trenutke, one koji vam se čine savršenim (a svaka veza vredna toga da se održi ima takve trenutke) – da li vam se tada čini bitnim što je pasta za zube ostala otvorena?
Nije lako uvek biti strpljiv kada vas nešto iritira (ovde govorimo o sitnim stvarima, ne o nepoštovanju, zlostavljanju i slično), ali ako oboje praktikujete strpljenje i fokusirate se na one predivne trenutke kada ste zahvalni što ste našli jedno drugo, i ne primetite da je već prošlo tridesetak godina kako ste zajedno, i, jeste, i dalje vas nervira što posle njega ostanu dlake na sapunu i što ona istiskuje pastu za zube sa sredine, ali tu predivnu osobu ne biste dali ni za šta na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakljubavsrećazivot
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Olivera Lepojević

    U pravu ste, ljudi često kada žive zajedno i dođe do nekih problema u vezi, zaboravljaju one prve trenutke koji su ih spojili, ono što je ustvari vredno i zbog čega su počeli da žive zajedno. Trebalo bi češće da razgovaraju o tim sitnicama koje im smetaju i prevaziđu ih zarad pravog razloga življenja, a to je ljubav.

  • Nataša Gajić

    Ko je ono rekao da život čine trenuci, sitnice kojima ponekad pridaješ preveliki značaj, detalji od kojih katkad ne vidiš šumu, fragmenti što se teško nadovezuju jedan na drugi pa kreneš-staneš, pa opet.