Seksualna očekivanja

Sama reč „očekivati“ podrazumeva smatrati opravdanim, neophodnim ili dužnim da se nešto desi, dogodi. Kao i u svemu ostalom, čovek očekuje i od seksa neke određene stvari.

Pod seksualnim očekivanjima ne podrazumeva se samo način na koji se to radi, već i učestalost, tj. količina istog. Nekome je dva do tri puta nedeljno jako malo, dok je drugoj strani to sasvim dovoljno, pa čak i previše. Ono što je možda vama regularno, vašem partneru je preko glave.

No, da bi sve dobro funkcionisalo, želite da se uklopite sa partnerom, zaboravljajući katkada na sebe i svoje prohteve. Možda vama seks uopšte ne predstavlja najvažniju stvar u vezi, za razliku od vašeg partnera, kome je to na prvom mestu. Ne želite da razočarate ni partnera, a bogami ni sebe, jer koliko god da vam nije stalo do seksa, ne biste podneli reputaciju lošeg ljubavnika.

Nezgodna stvar oko svega ovoga jeste to što se do razotkrivanja seksualnih očekivanja dolazi tek sredinom vaše veze. Dok ste se upoznavali, znali ste dosta stvari i detalja o osobi sa kojom želite da započnete vezu. Ko bi tada, u takvim trenucima, o seksu i o tome kako i šta voli?

Vremenom, u vezi ćete saznati neke stvari koje vam možda neće odgovarati ili koje će vas neprijatno iznenaditi. Kada dođe do intimnih trenutaka sa osobom sa kojom ste, najčešća greška je poređenje sa dotadašnjim seksualnim iskustvom. Ne u vidu telesnih proporcija, već u načinu na koji ste navikli da se stvari odvijaju. I tada nastaju problemi.

Poređenje sa bivšim partnerima ne samo što nije fer već je i nerealno. Seksualnost svake osobe je individualna. Ako vam se i desi da upoređujete sadašnjeg partnera sa bivšim, znajte da će vaše sećanje na seksualne atribute bivšeg partnera biti idealizovane i preterane.

Umesto što ste razočarani ili ljuti, pokušajte da izbrišete iz sećanja pređašnja iskustva. Ne potiskujte lične želje, ali isto tako ne tražite nemoguće, jer što je nekom maksimum, nekome je to samo početak.

Zaboravite na predrasude i ne očekujte da vaš partner čita misli. U seksualnim odnosima ne postoje činjenice i određene posledice koje se jednostavno moraju desiti jer ste vi na to navikli. Svako će se ponašati i doživljavati stvari na vama nov način, na njihov način.

Nemojte isto tako trpeti nešto što vam se ne sviđa zarad čuvanja nekog mira u vezi. Dešava se da su ljudi u braku i po 15 godina i da i dalje ne znaju šta u stvari najviše voli njihov partner. Da se takve i slične stvari ne bi vama desile, izrazite se.

Ne pridajte važnosti pričama i verovanjima da je učestalost seksa obrnuto proporcionalna dužini trajanja braka; da je, ako se vaša očekivanja u seksu nisu ispunila ranije, sada već kasno, i slično tome. I ne zaboravite, u kojoj god situaciji da se nađete, vi je uvek možete učiniti boljom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar