Simptom nakon seksa koji ne smete ignorisati: Nekoliko je razloga zašto se javlja i nisu svi bezopasni

Posle seksa možemo osetiti euforiju, glad, sreću, a kod nekih ljudi se javi zbunjenost i osećaj krivice. Ipak, postoji jedan simptom koji, prema mišljenju stručnjaka, nikako ne bi trebalo zanemariti. „Mučnina nakon seksa pogađa oba pola. To se događa mnogo češće nego što mislimo“, rekla je lekarka Šarin Lakani.

Evo nekoliko razloga zašto vam je muka nakon seksa i šta učiniti da to zaustavite.

Postoji (poprilično zabrinjavajuća) uobičajena zabluda da je mučnina nakon seksa pokazatelj da ste upravo zatrudneli. Prema Sirininom mišljenju, to nije tačno niti moguće. „Zapamtite, potrebno je puno duže od pet minuta da spermatozoid oplodi jajnu ćeliju“, rekla je Sirin.

Zašto onda osećamo mučninu nakon seksa? Jedan od razloga može biti vazovagalna sinkopa. Ona se javlja kada vaš partner snažno prodre u vas i udari u vaš cerviks. „Vrat maternice je pun nervnih završetaka. Vazovagalna sinkopa nastaje kada se stimuliše vagusni nerv, što uzrokuje niži broj otkucaja srca. To zatim može izazvati mučninu.“

Ako vašu mučninu prati bol, to može biti znak ozbiljnijeg stanja kao što je endometrioza. Endometrioza je hronična bolest koju karakteriše pojava tkiva sluzokože koja oblaže matericu (endometrija) na različitim mestima u telu na kojima inače ne bi trebalo da se nalazi, odnosno bilo gde izvan materice.

Mentalno zdravlje

Lekarka Sirin kaže da ako ste isključili sve potencijalne fizičke medicinske okidače koji bi mogli da uzrukuju vašu mučninu, možda je vreme da posetite psihologa.

Kako prestati da osećate mučninu nakon seksa?

Pazite da seksualna penetracija ne bude preteška i idite nežno. Jednostavno, ali bitno: pazite da pijete dovoljno vode tokom dana.

Ako imate nežan seks i održavate hidrataciju, možda je vreme da se obratite lekaru kako biste bili sigurni da ne bolujete od neke bolesti.

Izrazite se

Zapitajte se sledeće – osećate li se prijatno dok voditelj ljubav? Duboko u sebi, skrivate li osećaj neprijatnosti? Sirin sugeriše da, ako mučnina traje neko vreme, treba porazgovarati sa svojim lekarom ili specijalistom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolmucninaseks.simptom
Komentari (0)
Dodaj komentar