Skrasiti se kad dođu godine, da ili ne?

Mnogi su sebi u nekom trenutku postavili pitanje iz naslova: da li se u određenim godinama treba skrasiti (venčati i zasnovati porodicu) čak i ako niste mnogo srećni s osobom s kojom ste, ili ipak treba sačekati dok ne naiđete na nekog s kime zaista želite zajednicu. Teško je dati neki odgovor upotrebljiv za sve.
Neki smatraju da se treba skrasiti u određenim godinama (godine mogu da variraju u zavisnosti od toga šta ta osoba smatra pravim godinama za stvaranje sopstvene porodice), po onom starom da izbirač naiđe na otirač. Naime, ako već znate neku osobu s kojom se razumno dobro slažete i ona prihvata brak s vama, bolje bi vam bilo da taj brak prihvatite i vi – jeste, niste potpuno srećni s tom osobom, nije vam to to, ali ta osoba je ipak dobra, a ako nastavite da birkate, onda kad shvatite da vam vreme zaista izmiče, sve osobe kao ta s kojom ste sada biće već zauzete, pa ćete morati da se zadovoljite znatno slabijom varijantom ili da ostanete sami.
Drugi smatraju da se ne treba forsirati da budete u braku s nekim samo zato što je taj neko "normalno ljudsko biće" (dve noge, dve ruke, jedna glava, nije preterano bolešljiv/a, ima podnošljiv karakter) a vi ste u tim-i-tim godinama, jer tako teško da ćete naći sreću – ako ne želite brak s tom osobom, nemojte ga ni sklapati, već nastavite potragu za nekim s kime želite da zasnujete porodicu. U suprotnom, rizikujete nesrećan život, ili ne toliko nesrećan koliko bezvezan, s osobom koju ne volite zaista, samo ste se, eto, uplašili da ne ostanete sami ili da ne budete prinuđeni da se venčate s nekim ko vam se još manje sviđa kako biste izbegli samoću.
Teško je ovde dati neku uopštenu preporuku, jer se ljudi međusobno prilično razlikuju. Neki ne bi mogli da podnesu da budu u braku s osobom koju ne vole snažnom ljubavlju, a nekima je pak bitnija sigurnost braka (onoliko koliko sigurnosti ima u bilo čemu) od ljubavi – pa, s ljudskim ste bićem, kako se drugi snalaze, snaći ćete se i vi, nije baš da se svi venčaju s onima koje jako vole.
Ne možemo vam reći kako baš vi da postupite, osim da razmislite koji su vaši prioriteti, šta je ono što je vama bitno, i da onda postupite u skladu s time. Ni jedna ni druga varijanta ne garantuju ni sreću ni nesreću, tako da je zaista na vama da postupite onako kako smatrate da je za vas najbolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakgodineljubavporodicasrećaveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Naravno da nije, ne, kažem samoj sebi ili odgovor na gorepomenuto pitanje para vrijedi i opušta. Pa, šta bude dalje?

  • Nataša Gajić

    Meni je moja mama uvijek sugerisala: „Pa ni ja se nisam udala iz ljubavi i sve se sredilo!“ Ili ipak-ne? Tako sam umalo i sama „upala“ u nekakav brak, a kasnije smo se konsolidovali, ja i moj partner, nešto propuštajući, nešto tretirajući kao prioritet, postali smo jedno drugom, uz dijete, neophodni ili, kako on voli da pored ostalog kaže, navikao se na nas. I ja kažem da li je to dovoljno za stabilnu vezu.