Slatki mali kondomi (2)

Naredni nivo znanja u igrici „poznavanje kondoma“ odnosi se na vašu udobnost – i na vrstu materijala od kojeg je kondom napravljen. Većina loših iskustava potiče upravo iz nepoznavanja ove činjenice: iritacija (stezanje, alergija itd.) nije prouzrokovana samom upotrebom kondoma, već najčešće neodgovarajućim materijalom. Stoga je neophodno da unapred znate šta vam odgovara (a ne da nasumično kupujete neproverene varijante na obližnjem kiosku).

Evo nekoliko mogućnosti:

Lateks

Ova vrsta materijala danas je jedna od najzastupljenijih u izradi kondoma. Lateks kondomi štite od trudnoće i većine polnih bolesti. Problem je u tome što ponekad izazivaju alergijsku reakciju u vidu svraba, osipa ili mučnine. U tom slučaju obavezno treba promeniti vrstu kondoma. Takođe, uz njih idu lubrikanti na bazi vode ili silikona (lubrikanti na bazi ulja mogu da „povećaju“ propustljivost kondoma, što svakako ne biste želeli).

Poliuretan

Ovaj „novi“ materijal je dva puta jači od lateksa (i podjednako tanak). Prednosti su sledeće: „zagreva se“ zajedno sa kožom, te stvara prirodniji osećaj; dozvoljene su sve vrste lubrikanata. Mana: ovakvi kondomi su (prilično) skuplji od lateks kondoma.

Taktilon

Još jedan relativno nov materijal, po karakteristikama sličan poliuretanu. Ide u kombinaciji sa svim vrstama lubrikanata i dobro prianja.

Ženski kondom (femidom)

Novina koja ima mnoge prednosti – pre svega, žena (konačno) postaje ta koja može u potpunosti da upravlja sopstvenom zaštitom (bez moljakanja i objašnjavanja tipa „stavi kondom, sigurnije je“). Ženski kondomi se takođe prave od poliuretana i mogu se staviti do osam časova pre seksualnog odnosa. Njihova jedina mana je to što samo postavljanje u vaginu mora da bude precizno (u protivnom, zaštita neće biti potpuna). Ali, kada se prevaziđe početnička nespretnost, femidom često postaje omiljen vid zaštite prilikom seksa.

Zaključak: ponuda i mogućnosti ima mnogo – zato je svako izvinjenje tipa „smeta mi kondom“ – nedozvoljeno! Poznavanje kondoma je neophodan deo kulture ophođenja (omiljena vrsta šampanjca, omiljeni časopis, pisac… i marka kondoma).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar