Šta ne činiti kad se svađate s njim

Svađe se pre ili kasnije dese skoro u svakoj vezi, i same po sebi nisu nikakva tragedija niti kraj veze. Naročito ne ako pokušate da se svađate onoliko "čisto" koliko je to moguće kad vas ponesu osećanja i ako neke stvari izbegavate prilikom svađanja sa njim – evo i koje.
Ima dama koje će, u toku svađe, supruga nazvati punim imenom i prezimenom ili samo prezimenom. Nemojte – to je način na koji se odrasla osoba obraća detetu koje je bilo nevaljalo, ne način na koji ravnopravni partneri komuniciraju. A ako mu vi svojim načinom obraćanja stavljate do znanja da ga ne poštujete, da ga tretirate kao nevaljalo dete, zašto bi on želeo da poštuje vas? Zašto bi uopšte želeo da nađe rešenje za sukob? Izuzetak je ako mu se i inače, ne samo kad se razbesnite, obraćate punim imenom i prezimenom, ili prezimenom (retkost, znamo).
Nemojte ismevati njegova osećanja. To znači da se ne nasmejete podrugljivo kad vam kaže kako se oseća povodom nečega i da ne odgovorite u stilu: "Mora da se šališ!" Ismevanje povređuje i govori mu da vam nije staklo do toga kako se on oseća – ako vi pokazujete da vam nije stalo, zbog čega bi njemu bilo stalo?
Bez udaranja nogom o pod, treskanja vratima, uništavanja posuđa ili nekih drugih stvari. Takvo ponašanje je detinjasto i ostavićete pre utisak nadurenog derišta nego odrasle osobe koja pokušava da reši problem.
Bez foliranja da vas ne zanima. Nije retkost da ona frustrirano kaže nešto kao: "Ma, radi šta hoćeš, nije me briga!", i tačno je da u vezi postoje usponi i padovi i da nam je nekad dosta svega, ali i dalje nam je stalo, inače ne bismo bili u vezi. Zato, bez pretvaranja da vam nije stalo – inače će vremenom veza zaista biti ugrožena.
Ne ponašajte se kao da se samo o vama radi, ili kao da ste vi tu nesrećna žrtva, a on zločinac. Takođe, ne takmičite se sa njim u tome ko će izneti više žalbi na račun onog drugog i na račun toga koje sve probleme imate i s čime se sve borite – besmisleno je i nikuda ne vodi. Pokažite da razumete pod kakvim je pritiskom, mogao bi da uzvrati istom merom.
U principu, navedene sugestije svode se na to da se ne ponašate prema voljenoj osobi onako kako ne želite da se ona ponaša prema vama – i odnose se na oboje. Znamo, u žaru sukoba može da bude izuzetno teško pridržavati se toga, i vrlo je verovatno da vam neće svaki put uspeti, ali vredi potruditi se, jer se tako trudite da sačuvate ljubav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavmuškarcisukobsvađavezažene
Komentari (0)
Dodaj komentar