Šta verujete o muškarcima ili ženama?

Mnogima se dešava da konstantno sreću isti (nedopadljivi) tip muškaraca ili žena i time samo potvrđuju svoje uverenje da su svi muškarci takvi-i-takvi, ili da su sve žene takve-i-takve. A zapravo, mnogo toga zavisi od vaših uverenja kad srećete nove muškarce ili žene.

Recimo, verujete da su sve žene „sponzoruše“ i da nemate šanse kod njih jer s finansijama slabo stojite. Ukoliko ste uvereni da su sve žene takve, vrlo je verovatno da ćete jednim delom samo takve sretati, a drugim ćete ignorisati one koje su drugačije. Jer, ako su sve žene sponzoruše, onda one koje, nekim slučajem, to i nisu, zapravo i nisu prave žene, pa ih i ne primećujete. Uz to, krećete se po mestima po kojima se kreću i takve žene, i onda je normalno da ih srećete u velikom broju – kad biste promenili rutinu (recimo, učlanili se u klub planinara – nije skupo – i s njima putovali unaokolo, što preko klubova takođe nije skupo) i otvorili um za još nešto pored sopstvenih uverenja, primetili biste da ima dosta žena koje se uopšte ne uklapaju u opis „sponzoruša“. Samo, da li vas zanimaju nesponzoruše? Ili vas baš one interesuju, našminkane, doterane, zahtevne kad je materijalno u pitanju, a smeta vam to što one nisu zainteresovane za vas? Da vas ne zanimaju baš takve žene, teško da bi vam smetale, teško da biste ih nešto posebno primećivali.

Ili, smatrate da su svi muškarci „loši“, grubi, skloni prevarama… I nesvesno se krećete baš u društvu takvih muškaraca, baš se za takve „lepite“, i stalno iznova bivate povređene. Nije da ste apsolutno nesvesne da postoje i drugačiji muškarci, fini i pažljivi, samo, nisu vam to pravi muškarci, vi biste nekog žestokog, na one druge i ne obraćate pažnju. A onda se žalite da su svi muškarci nasilnici, alkoholičari, ženskaroši…

Ljudi se razlikuju, ima ih i ovakvih i onakvih – a mi najčešće primećujemo ono što želimo da primetimo (ma koliko sebe zavaravali da zapravo želimo nešto drugo), dok ostalo potiskujemo. Zato, pre nego što se sledeći put požalite na to da su svi muškarci ovakvi ili sve žene onakve, razmislite malo o svojoj rutini, o tome među kakvim ljudima se krećete i koliko uopšte obraćate pažnje na one koji ne odgovaraju predstavama koje imate. Takođe, razmislite i o tome zašto se konstantno interesujete baš za one koji su puni negativnih osobina koje prezirete. Razmislite i o tome kakve vrline vi zapravo tražite – ne kažemo da ćete naći savršenstvo, ali jednom kad odbacite rutinu i potrudite se da primetite i drugačije, otkrićete da ima i, recimo, muževnih muškaraca koji nisu nasilnici ni preljubnici ili lepih i doteranih žena koje ne zahtevaju da prodate bubreg kako biste im poklanjali najskuplje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nasilnicipolovisponzorušestereotipi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ono što tražite, to i dobijete?! Da, ono što tražite, to i probate da dobijete, pa možda i dobijete. A možda i samo da probate šta možete, da dobijete ili čak čak izgubite, čik.