Stručnjaci tvrde: Svi bračni problemi nastaju zbog JEDNE stvari

Stručnjaci se kunu da je samo jedna stvar razlog zašto se stalno svađate sa partnerom i koji su problemi u braku. Pročitajte ovu zanimljivu priču. U pitanju je jedna sasvim iskrena i lična priča:

“Kada smo se moja supruga i ja venčali, jednom smo posetili seminar o pružanju psihološke podrške žrtvama savremene trgovine robovima (seksulanim robljem).

Domaćin tog  seminara je pitao prisutne šta je po nama razlog razvoda. Pošto smo supruga i ja prisustvovali nekim predbračnim konsultacijama, pomislio sam da sam stružnjak pa sam na brzinu ispružio ruku i viknuo: “Seks, novac i komunikacija!”

Pogledao sam suprugu, a ona mi je klimnula glavom sa smeškom.

“Pogrešno”, viknuo je domaćin. “To su samo simptomi pravog problema. Brakovi se završavaju razvodom iz jednog jedinog razloga: velikih očekivanja!”

Bio sam šokiran!

Ovo otkriće  jednostavno nije moglo ući u moju glavu. O čemu se dalje razgovaralo, ne sećam se. Suviše sam se zamislio o preteranim očekivanjima sa kojima sam se već sreo u bračnom životu koji je trajao tek mesec dana.

Shvatio sam da ovaj smrtonosni otrov pogađa srce svake veze.

Ali velika očekivanja nisu samo problem braka, već i celog našeg života. Nije važno da li ste samac ili oženjen čovek, nezaposlen ili sa punim radnim vremenom, star ili mlad… Visoka očekivanja su bič svake osobe. Od tih očekivanja niko nije dovoljno siguran.

Šta je rešenje?
Ja sam matematičar po prirodi. Volim jednačine. Tako sam napravio jednačinu:

Očekivanje – Realnost = Razočaranje

Šta to tačno znači:

Očekivanje

Kada se vratimo kući sa posla, čekamo da nam žena spremi večeru. Ona će imati kecelju bez fleka i sedeće preko puta mene. Naša kćerka će sedeti u stolici za hranjenje i ručaće svoje jelo.

Realnost

Dolazim kući pola sata kasnije, od večere ništa. Kćerka skače po kući raznoseći smoki na sve strane. Žena sedi za kompjuterom pokušavajući da odgovori na neke mejlove od kuće. Na moje pitanje “Šta ima za večeru?” baca besne poglede u mom pravcu. Odlazim u kuhinju i nalazim hleb i sir i to postavljam na sto.

Razočaranje…

Zaključak: u životu često imamo velika očekivanja, što na kraju vodi do razočaranja.

Ali to ne mora biti tako.

Foto: Shutterstock

Evo rešenja: Neka život ide svojim tokom.

Ne govorim da se moramo potpno rešiti očekivanja, ali ne bi bilo loše kada bismo ga sveli na minimum.

Dobro je imati zdrav, realističan cilj. Težiti ka nečemu… Ali ako se nađete u situaciji u kojoj su vaša očekivanja previsoka, skloni ste posmatranju i čekanju – odbacite očekivanja i prihvatite stvarnost kakva jeste.

Umorni ste od razočaranja? Odbacite visoka očekivanja i okrenite se ka stvarnosti. Zatim razgovarajte s nekim ko nije ispunio vaša očekivanja i objasnite mu šta i zašto očekujete to od njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bračni problemi
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Naravno da nije bas tako crno mada se slazem sa dosta navoda. Ajde da kazemo da je 50-50. Ali zato birajte glavom a ne k….m zenu, pa necete imati problema. Naravno da i njeni roditelji dolaze u razmatranje, uostalom kao i vasi. Ja sam srecno ozenjen vec 30 godina \o/

  • Anonimni

    a ti si naravno sjajan,

    • JCDenton

      a ja sam naravno sjajan

  • Anonimni

    kad muz nema vise para,slabo zaradjuje

    • JCDenton

      istina

  • bambi

    Svi bracni problemi a kasnije i razvodi u Srbiji leze u cinjenici da mlade mamice iskoriscavaju svoju tek rodjenu decu da bi razvodom dosle do alimentacione finansijske zarade, da ne bi u zivotu nista radile nego zivele kao paraziti na racun bivseg muza. Evo koje cinjenice idu u prilog ovoj konstataciji. Pogledajte malo bolje. Brakovi u Srbiji traju do sedam godina u proseku. Centri za socijalni rad u brakorazvodnim parnicama u 99% slucajeva decu na starateljstvo dodeljuju majci a sudovi samo prepisu taj nazal i operu ruke. Najtezi oblik diskriminacije u ovom delu sveta.. Sta rade mlade mamice dok sud sudi jedno sest godina? Pa izivljavaju se nad bivsim muzevima tako sto im nedaju da vide sopstvenu decu godinama. Pri tome promene jedno dvadesetak intimnih prijatelja, iz dzipa u dzip, iz diskoteke u kafic, iz kockarnice u menjacnicu i tako u krug. Deca? Deca ih uopste ne interesuju. Sa godinu i po dana odmah decu odvedu na cuvanje u jaslice, pa u vrtic, pa dok idu u skolu u boravak, pa kod babe i dede, pa ddadilje, pa komsiluk, ali ocu ni po koju cenu ne dozvoljavaju nikakav kontakt. Zasto? Pa zato sto onda na sudu samo konstatuju da je dete sa majkom, da se adaptiralo na majku i svi ti slicni fazoni i fore a bivsi, takva je moda, se tuzi jedno tri cetiri puta tuzmbama za nasilje tipa pokusao bivcu da ugusi, da prebije, da uhodi, ljubomoran, deca ga ne zanimaju i sve te fore koje pale. Jos se pojave u Centru uplakane, razmazane sminke, jadne, samohrane, uboge, povredjene mamice i tome slicno. Po ceo dan ne rade nista, setaju kerove sa ajfonima u ruci, slusalice i naocare nabiju na glavu, roleri, automobili, izlasci itd. Razmatrati mogucnost da mlade mamice skuvaju neko jelo barem jednom godisnje sopstvenoj deci je totlani apsurd. E sad, znaju to i radnici u Centru, zna to i sud, zna to i nadlezno ministarstvo ali svi se prave blesavi i naivni. A zasto? Evo u cemu je trik. Naime ukoliko bi, kao u normanom svetu, starateljstvo pripalo savesnijem roditelju, onda bi veliki broj dece pripao ocevima, otprlike pola pola. Medjutim to drzavi ne ide u prilog jer ce sve gore navedene mamice pohrliti u iste te centre da kukaju za novac, pomoc i ostale stvari, jer im ne pada na pamet da rade u zivotu, a drzavi je vaznija puna kasa nego da se ispostuju prava deteta u Srbiji. Takav vam je kapitalizam. Novac pa sve ostalo. Nema milosti u kapitalizmu, to da znate. A sa trece strane, pogledajte mlade mamice. Hoce da budu izjednacene u potpunosti sa muskarcima ali kada je starateljstvo u pitanju super im sto u 99% slucajeva deca se dodeljuju njima pa cak i kada su narkomanke, prostituke ili alkoholicarke. Hajde da budemo malo realni. Zakljucak, drzava ispunjava sve zahteve mladim mamicama cije je osnovno obrazovanje rijaliti emisija, zrtve su nase beba i deca a ocevi se tretiraju kao stoka.

    • JCDenton

      …svaka cast, majstore. Nije moglo biti bolje, istinitije i realnije receno. S’ time da se ja ugradjujem komentarom da su 98,5% zena u Srbiji takve – ne samo mlade mamice…

      • Anonimni

        a vi ste naravno sjajni

      • Anonimni

        Mi nismo ni malo sjani ali smo sa gore iznetim potpuno saglasni.