Studentski domovi i polno prenosive bolesti

Mladi ste i ludi, kao što bi neki rekli, ili ste bar mladi. Studirate i živite u studentskom domu. Okruženi ste gomilom ljudi koji su vam po godinama veoma bliski, a nemali broj njih vam je blizak i po interesovanjima. Ne bi bilo nimalo iznenađujuće da se tu nađe i više od jedne osobe suprotnog pola s kojom biste u nekom trenutku mogli da poželite vezu, ili barem provod na jednu noć – mladi ste, ako sad ne isprobate nešto slično, kada ćete? Dobro, šta je u celoj ovoj priči problem?

Problema ne mora da bude uopšte, ne ako ste obazrivi. Međutim, mnogi se u domu osećaju opušteno. Recimo, vaš kolega živi sprat iznad vas, svaki dan ga viđate u menzi, svakodnevno se pozdravljate klimanjem glave u prolazu mnogo ranije nego što se upoznate. Do vremena kada se upoznate i rešite da isprobate kako bi vam bilo u vezi, već imate osećaj da tu osobu poznajete prilično dobro. Znate da je taj osećaj varka nastala iz činjenice da svaki dan viđate tog kolegu, ali osećaj je i dalje tu.

Posledica ovakvog osećaja? Niste onoliko obazrivi koliko bi trebalo da budete. Osećate se kao da praktično živite s tom osobom, pa imate poverenja u nju i ne čini vam se da bi bilo neophodno preduzeti uobičajene mere opreza (drugim rečima, koristiti kondom prilikom seksa). Zapravo, o toj osobi uopšte ne znate toliko mnogo – recimo, ne znate s koliko je već partnera ili partnerki bila i da li je od njih „zakačila“ nešto što bi mogla da prenese vama.

Ovo vam se ne čini previše verovatnim? Nažalost, neprijatna je činjenica da veliki deo studentske populacije boluje od neke polno prenosive bolesti – kondilomi (polne bradavice) i hlamidija (jedna od bakterijskih infekcija koja se može otkriti samo posebnim testom) su među najčešćim. Kondilome je moguće ne primetiti, naročito ako su dublje unutra; hlamidija u velikom broju slučajeva ne daje nikakve simptome, sve dok ne odmakne veoma daleko. U prevodu, to znači da zaražene osobe vrlo lako mogu da pojma nemaju da su zaražene i da vam bez ikakve zle namere prenesu bolest.

Zato, ne prepuštajte se tom osećaju lakoće i zajedništva koji je tako čest u studentskim domovima, bar ne kada se radi o seksu. Onda se može desiti da zajedničko postane još nešto – polno prenosiva bolest koja se velikom brzinom širi studentskim domom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar