Sukob pred decom

Čest je savet da se ne treba sukobljavati pred decom, da ih ne uplašite, ne uznemirite, ne istraumirate… To najviše zavisi od načina na koji se svađate, kao i od toga kako se svađa okonča – nekada za decu i nije loše da prisustvuju sukobu roditelja.
Deca dosta toga razumeju, ali ne sve. Ako roditelji jedno drugo vređaju, ponižavaju, omalovažavaju, dete bi to moglo bukvalno da shvati, i da pomisli da se mama i tata ne vole, što ume da bude zastrašujuća ideja koja navodi na mogućnost da ono bude napušteno. Ali, ne svađaju se svi uz uvrede ili nasilje, i neće svaka svađa istraumirati dete.
Ima onih koji su u stanju da se mirno svađaju, odnosno, da se ne vređaju, da ne podižu glas, i da zaista nastoje da nađu rešenje, ne samo da dokažu da su u pravu. Za dete može da bude dragoceno da prisustvuje takvom sukobu, kao i grljenju i ljubljenju na kraju, jer tako uči i kako se rešavaju sukobi i da su sukobi nešto normalno i nešto što ne znači da tu više nema ljubavi.
Super za one koji umeju tak da se svađaju, šta ako vama to ne polazi za rukom, i ako je dete bilo prisutno, i sad je zbunjeno i uplašeno? Ni to ne mora da bude veliki problem, ne ako detetu objasnite neke stvari.
Objasnite mu da je normalno da se mama i tata nekad tako posvađaju, kao što se i ono nekad posvađa s drugom ili drugaricom iz vrtića ili škole. I, kao što u svađi svašta kaže tom drugu ili drugarici pa se posle toga pomire i opet se lepo igraju, tako i mama i tata neko vreme budu ljuti, pa se pomire i poljube, i opet im je lepo zajedno. I dalje se vole, i dalje vole svoje dete, svi su tu.
Važno je da dete shvati da, kad se posvađate s voljenom osobom, to ne znači da tu osobu više ne volite, ili da neko više ne voli dete. Tada će i dete lakše prihvatiti sukob i manje će se uzrujavati – a nasmejano i srećno dete je jedan od najlepših prizora u životu roditelja i nešto vredno toga da se prevaziđu svi sukobi s partnerom ili partnerkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakdecamirno rešavanjesukobsvađa
Komentari (0)
Dodaj komentar