Sve će to biti drugačije kada se venčate

U nekim vezama se desi da je dama spremna mnogo toga da trpi, jer samo čeka venčanje, i smatra da će se nakon toga sve promeniti, da će se on "uozbiljiti" i smesta postati uzoran suprug koji radi onako kako ona kaže. A onda dođe kao prilično iznenađenje to što se on i posle venčanja ponaša isto kao i pre njega.
Muškarci, generalno uzev, nisu skloni tome da se odmah posle venčanja promene. Ožene se damom koju vole i s kojom uživaju i s kojom im je dobro, zato što im se stvari dopadaju baš takve kakve su i žele takvim i da ih očuvaju, i onda ne vide zbog čega bi se menjali – zašto menjati ono što je dobro?
Da li to znači da je on neosetljiv na njene potrebe i želje? Nipošto. Ali, ako mu ona ni na koji način ne stavi do znanja da joj nešto smeta, i samo čeka da se on sam od sebe promeni, lako se može desiti da on jednostavno ne zna ni da njoj nešto smeta niti da uopšte želi nekakvu promenu. I dođe mu kao šok kada ga ona optuži za neozbiljnost, za to da se ponaša kao razmaženi dečak, a ne kao suprug, da ona sve mora sama, pa ne može on više tako sad kad su u braku…
Treba li, onda, ona samo da ćuti i trpi i ono što joj smeta, da bude srećna već samo zato što joj je uspelo da se uda, i da se pomiri s tim da se on nimalo neće promeniti? Naravno da ne treba. Ne treba ni da dopusti da stvari dotle dođu – kada postoji neki veći problem, ne treba to potiskivati niti gutati u sebi, treba reći o čemu se radi. Različiti ljudi različito vide stvari, to što jedno od njih dvoje (on ili ona, svejedno) podrazumeva da nešto treba da izgleda ovako ili onako ne znači da i ono drugo tako misli, a ako niko ništa ne govori niti bilo šta na bilo koji način pokazuje, kako nešto znati? Ne treba se svađati za svaku sitnicu, ali nije dobro ni samo ćutati i gutati, a onda samo odjednom dreknuti da ne može to više tako.
Poenta? Nemojte računati na to da će brak sam po sebi sve da promeni. Neće. Ako je problem u komunikaciji postojao pre braka, postojaće i nakon venčanja. Ukoliko je postojalo nezadovoljstvo osobinama voljene osobe, ono će ostati, i to neretko ne zbog nezrelosti, neozbiljnosti i neodgovornosti, već zato što voljena osoba nije ni svesna da vam nešto smeta.
Komunicirajte, i verbalno i neverbalno. Od samog starta veze i bez podrazumevanja da voljena osoba može telepatijom da pogodi nešto. Tako neće ni biti potrebno da od venčanja očekujete neku veliku promenu – već će stvari otprilike biti onakve kakvim ih oboje želite, a brak će biti potvrda da želite da tako i ostane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakdrugacijeveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Suzana Golubović

    Da, u pravu ste, komunikacija je jako bitna među partnerima od samog počrtka veze, za opstanak kako veze, tako i braka, s tim što su u braku bitne i neke druge stvari, ali kako na tom polju nemam iskustva, zato što nisam bila, a ni sada nisam u braku, ne mogu biti neko ko može dati neki komentar tek tako. Ocena je čista petica!