„Sve radim sama“ uništava vezu (1)

Nije mali broj žena koje se žale da u vezi sve moraju same da urade. Takva situacija vremenom uništava vezu – i, bez uvrede za dame, one i te kako doprinose tom uništenju, i tom lošem odnosu. Ono što je dobro jeste što situacija nije beznadežna, i što bi se vremenom, uz obostrani trud partnera, mogla popraviti.
Ona je ta koja sprema decu za školu, okupa ih, spremi ih za krevet. Ona plaća račune, kuva, čisti, pegla… Ona se na vreme seti i odabere poklon za rođendan njegove majke. Ona organizuje svako njihovo slavlje, ona rezerviše i uplati njihovo letovanje. Ona zove majstore kad nešto treba popraviti ili obaviti. Uz sve to, zaposlena je, i to s punim radnim vremenom. I svega joj je preko glave.
Njegovo viđenje pomoći? Da joj se skloni s puta. Ona ionako sve radi bolje; ona se o svemu brine, sve teče glatko, zašto bi se on tu mešao i kvario? Njoj nije jasno kako on ne vidi šta sve ona obavlja, i zašto joj ne pomaže; pošto ona sve obavlja i ne traži pomoć, njemu ne padne na pamet da je ponudi, naročito ako je i njegova majka sve radila sama i odbijala njegove dečačke ponude za pomoć.
On se tu izvlači? Njemu je sve super? Ne baš. Nema pravu bliskost sa suprugom. A ni s decom, jer ona sve obavlja oko njih. Njegova uloga svodi se na onoga ko radi i donosi novac u kuću, ali ne učestvuje zaista u porodičnom životu. Neretko tu i seksualni život trpi, bilo zato što njoj smeta što on ne nudi pomoć pa nema ni želju za fizičkom bliskošću s njim, bilo zato što (ima žena koje to rade) koristi seks kao sredstvo ucene, kako bi ga naterala da uradi ovo ili ono, odnosno, uskraćuje mu seks jer on ne postupa onako kako bi ona želela.
Rezultat? Nekada ona pomisli da bi, kad sve radi kao da je sama, mogla baš i da bude sama, umesto što mora da se brine o maloletnoj deci i o odraslom čoveku koji je kao dete. Nekada, on utehu potraži sa strane. U svakom slučaju, ne bude lepo, i vremenom postaje sve lošije.
Neki bi rekli da je sva krivica do muškarca lenštine, ali praktično uvek je deo krivice i do žene. Jer, pruža priličan osećaj moći to što "sve radi sama", to što niko ne obavi stvari kao ona (ili i ne budu obavljene ako ih ne obavi ona), to što je nezamenljiva. I, naizgled paradoksalno, nije mali broj žena koje ne odustaju od te pozicije, odbijaju da deo poslova i odgovornosti prepuste nekom drugom, osećaju se ugrožene i podviknu ako dete ili partner pokušaju nešto da urade, da pomognu – a kasnije se žale kako su mrtve umorne, spadaju s nogu, sve moraju same.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

preterivanjesamostalnostveza
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Ana Mišić

    Pošto sam se i ja pronašla u ovom tekstu, a već 10 godina sam sama, jedna slatka činjenica za utehu damama: ona druga kada dođe, jer mi u stvari nismo valjale, onda on sve radi, jer ona ne može, ne ume, on to bolje radi… Ah!

  • D. K.

    Nije to zajednički život.

  • Sonja -

    Što se donošenja odluka tiče, važi pravilo da u vezi o nekim stvarima odlučuje žena, o drugima muškarac, o nekim trećim zajedno to rade. Ako pođemo od ovakve pretpostavke, onda je normalno da se zajedno rade i kućni poslovi i vodi briga o deci i… Već kada se odluči da se osnuje zajednica i da se započne život sa nekim, onda podela treba da bude jasna. Ako ne bude tako, onda se ostane sam/a, kao ja, i sve radim sama, dok mogu…

  • Marko Marković

    „Ćud je ženska smiješna rabota, ne zna žena ko je kakve vjere, stotinu će promjenit’ vjera da učini što joj srce želi“ – Njegoš

  • Vesna Mladenović

    Dejane, guma puca retko, a svakodnevno se nabavlja, čisti, kuva, sprema… Nije strašno da se to obavlja, ali nekako te ponižava da radis sam(a) ako imaš partnera. Čemu onda život u paru? Treba deliti sve (ne mora idealno, niti 50:50) – obaveze, radosti, muke…

  • Marijana Paunović

    E, super vam je tekst, baš sam se pronašla u njemu i na kraju je i bolje biti sam nego sve to trpeti, a usput da dam komentar da i žene znaju gumu da promene na autu, samo i to fali da radimo i onda je muškarac 100 posto bezvredan!

  • Vesna Mladenović

    A on, „mučenik“, odbačen, niko mu nije rekao da se svaki dan u kuci nabavlja, jede, čisti… A da mu je „nova mama“ sve to objasnila, uterala ga u aktivnosti tako bi bio srećan… Žena je kriva, nije lepo vaspitala svog „muža-sina“. Jadnik..

  • Biljana S

    Meni se čini da muškarci uglavnom i traže takvu devojku koja može da odradi sve sama, kako u vezi, tako i kasnije u porodici. Ta idealna žena treba da bude, naravno, pri tome i bogata i da izgleda kao manekenka. Kada muškom stvorenju stavim do znanja da ravnopravnost predstavlja podelu obaveza i odgovornosti, uglavnom dobijem odgovor da mnogo izvoljevam, a to čujem i od mnogih poznanica, kojima je normalno da se stalno žrtvuju u vezi/braku. Pošto zbog svog stava a i izvesnih zdravstvenih problema ne mogu sve obaveze i odgovornosti da preuzmem potpuno na sebe i da pri tome budem u svemu savršena, pomirila sam se sa tim da ću živeti sama.

  • Dejan Mitica

    Kada govorimo o ravnopravnosti, žene to uglavnom iskorišćavaju. Recimo, meni nije problem da pomažem u kuhinji ili ako treba da se uradi neki sličan posao koji uglavnom žene rade. Ali npr. kada treba da se uradi neki muški posao (npr. krenuli samo autom na put i pukla je guma), žena sigurno neće da namešta gumu i prlja ruke, nego vi.