Oni varaju „samo“ srcem i dušom

– Sve počinje nevino. Usputnim komentarom u liftu. Razgovorom o poslu. Jadanjem na nerazumnog šefa. Zajedničkim ručkom na pauzi. Pozivom na kafu. Nastavlja se slučajnim dodirima. Značajnim pogledima. Internim šalama. Dvosmislenim porukama. Neukroćenim mislima.

Emotivna preljuba, koja ne podrazumeva fizički kontakt, u ekspanziji je zbog društvenih mreža.

Zvuči kao idealan početak veze. Problem je, ipak, što ste već zauzeti. Ali, savest je mirna. Ništa se nije desilo.

Čak i ako sve ostane na maštarijama koje ne želimo da priznamo ni sebi, a kamoli drugima, ova priča uglavnom nema srećan kraj. Jer, kad se jednom zakorači u opasnu zonu emocionalne prevare, iz nje se ne izlazi nepovređen. Zovu je i afera srca jer postajemo intimni sa nekim ko nije naš partner. I ne samo da sa trećom osobom ostvarujemo emotivnu povezanost, već je tajimo od partnera.

Svaka treća žena, tačnije 35 odsto i gotovo svaki drugi muškarac (45 procenata) priznao je emocije prema trećoj osobi. Najveći broj ovih priča, čak 60 odsto, počinje na poslu, mada nisu retkost ni maštarije o prijatelju ili bivšem partneru. Nekad je zauzeta samo jedna strana, a nekad su obe obećane drugom, barem na papiru.

Pošto nema fizičkig kontakta, zavaravamo se da se ništa ne dešava. I tu leži zamka. Jer, mada ne želimo da priznamo sebi da radimo nešto loše, već uveliko koračamo minskim poljem. I zato je veoma važno prepoznati kada smo na opasnom terenu. Seksualna hemija i bezobrazne maštarije jasan su znak da nije reč samo o običnom muško-ženskom prijateljstvu.

Internet je prepun ispovesti udatih žena koje se jadaju kako su se, mada u braku, zaljubile u zgodnog kolegu, bivšeg momka koga su slučajno ponovo srele, neznanca na društvenoj mreži sa kojim se opušteno ćaskanje pretvorilo u ozbiljne razgovore.

Emotivna prevara nije izum modernog doba. Uvek je postojala, samo što je danas, sa razvojem društvenih mreža, postala dostupnija. U trenucima dokolice, lako je pronaći bivšu ljubav na Fejsbuku i obnoviti kontakt. Mada u nekim slučajevima sve ostaje na emotivnom terenu, u drugim je ovo samo uvod u seksualnu preljubu. Ali, čak i da do nje ne dođe, jednako je bolno. Za žene, koje teže opraštaju emotivnu od seksualne prevare, i bolnije.

O tome ne razmišljaju oni koji joj se lako prepuštaju jer je posmatraju kao egzotični začin braka – kaže psiholog Pegi Vogan.“ (proka)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prevara
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Darija

    Gdje su ti vjerni muškarci, koji ne varaju žene ? Ja takve ne sretoh u životu. (možda žive samo u glavama svojih žena, tj. u njihovim snovima)

  • Branko Ristic

    Moje misljenje,na ovu temu,glasilo bi,da je psihicka „prevara“ daleko slozenija i teza,od fizicke.Kada muskarac ili zena,“prevari“ svog partnera, to je cisto fizicko praznjenje,seksualne napetosti.Posle izvrsene „prevare“, „izvrsilac“ prevare se istusira,i nastavi normalne odnose,sa partnerom,odn. partnerkom.Kod te takozvane,ne fizicke,duhovne prevare,osoba koja je u pitanju,neprestano misli na objekat svoje zaljubljenosti,i cesto postaje skoro nesposobna,da se koncentrise,na svog stvarnog partnera.Najcesci uzrok kod razvoda brakova,je bas taj,kada jedan partner,bude prosto opsesivno zaokupljen mislju,na predmet svoje ljubavi,i ako nikada do fizickog kontakta,nije nikada ni doslo.