Sve zarad mira u kući

Žene su često kao devojčice naučene da, jednom kad su u braku, uvek treba da se povinuju volji svog supruga; da, makar im se nešto i ne sviđalo, treba da bude onako kako muško kaže. A ima i muškaraca koji nikada neće podići glas, nikada se usprotiviti nečemu što im smeta, samo da bi sačuvali mir u kući. Loš pristup.
Svakako da se ne treba svađati zbog svake sitnice. Ni zvocati zbog svega i svačega nije dobra ideja, a potpuno je neprihvatljivo nasiljem isterivati svoje. Ali, kada neslaganje postoji, dobra je ideja razrešiti to. Nekada se radi samo o nesporazumu, nekada jedno želi jedno, a drugo nešto sasvim suprotno, nekada je neko uradio nešto što nije trebalo… Sve to valja rešavati, ne nužno uz žestoku svađu, ali treba rešavati.
Ako samo ćutite i trpite, sve zarad mira u kući, gomilaju se loša osećanja, stvaraju se naslage i naslage nezadovoljstva. I to nezadovoljstvo ne prolazi. Rezultat? Lažno održavanje mira, a u sebi i nakon 20 godina optužujete voljenu osobu za nešto što je odavno moglo biti rešeno.
Nekada se to završi tako što neko "eksplodira" (nekad i s tragičnim ishodom po celu porodicu, a kasnije čujete da nikom nije jasno šta se desilo, pa bili su mirni ljudi, nikada se nisu svađali), ili krenu svađe i sukobi i to neko vreme traje, pa se na kraju ipak reši, ili dogovaranje više ne bude moguće, pa se partneri rastanu (dodatni problem je ako su tu i deca). A nekada prođe bez buke – jedno od partnera shvati da za njega/nju tu više nema sreće, niti će je biti, i ode.
Nekada su problemi u suštini sitni, ili očigledno privremeni, i tada je moguće samo sačekati da prođu. Međutim, nekada je izbegavanje sukoba samo "guranje pod tepih" – prljavština je i dalje tu, i dalje ugrožava zdravlje, samo se manje vidi, i tako će biti dok je se ne nakupi toliko da je ni najveći tepih ne može sakriti, i dok svi ne počnu da se guše. Zato, ne izbegavajte povremenu "dreku", ako je to ono što je neophodno da bi se sukob razrešio (često nije, često je moguće mirno ga rešiti, glavno je ne pretvarati se da nikakvog problema nema), jer bi bez te dreke vremenom moglo doći do tišine usamljenosti i ogorčenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

problemisavadjesukobizivot
Komentari (0)
Dodaj komentar