Svi koji valjaju su već u vezi

Jedna od čestih žalbi onih koji duže vreme bezuspešno pokušavaju da pronađu potencijalnog partnera ili partnerku jeste da su svi koji nešto valjaju već u vezi, slobodni su samo oni koje niko nije hteo, i kako sad naći nekog? Mada je razumljivo da se neko tako oseti, nije tačno da su svi koji valjaju već u vezi, i trebalo bi izbegavati takav način razmišljanja.
Za početak, taj način razmišljanja unižava osobu koja tako razmišlja. Ako su svi koji valjaju već u vezi, a ta osoba nije, znači da ni ona ne valja, zar ne? A ako sebe posmatrate kao nekog ko ništa ne valja, ako ne cenite sebe, teško je naći ne samo nekoga ko bi vas cenio nego i nekoga kome biste se iole dopali, jer negativan stav odbija ljude.
Pored toga, "svi koji valjaju su već u vezi" mišljenje se najčešće formira tako što uopšte uzimamo u obzir samo neko zamišljeno savršenstvo, neku idealizovanu sliku, i odbacujemo one koji joj ne odgovaraju. A neretko se desi da u okviru te idealizovane slike bude, recimo, muškarac koji voli i želi decu, i srećan je kad je okružen veselom dečicom – naravno, dopadne vam se kad vidite nekog takvog, samo što "u paketu" s tim bude da je okružen svojom veselom dečicom, i njegova srećna supruga je pored njega. I, zapravo, samo takve i primećujete, ne konstatujete postojanje nekoga ko bi takav mogao da postane – uz vas.
Šta učiniti? Obratiti više pažnje na ljude s kojima dolazite u kontakt, bilo kakav kontakt. Statistike pokazuju da najčešće previđamo one koji su nam najbliži, one koje smo navikli da redovno usput vidimo (na primer, komšija ili komšinica koji u isto vreme kao i mi kreću na posao ili ih redovno sretnemo u obližnjoj samoposluzi); toliko smo na njih navikli da ne obraćamo nikakvu pažnju kad ih vidimo, osim da im učtivo kažemo: "Dobar dan", ili da im klimnemo glavom u prolazu. Ne kažemo da su svi iz vašeg komšiluka osobe s kojima biste mogli da izlazite, ali neko bi mogao da bude takav. Ili da zna nekog takvog. Isto važi i za ostala mesta po kojima se redovno krećete, i tu bi moglo da bude zanimljivih ljudi koje previđate jer podrazumevate njihovo prisustvo – a ako baš nigde stvarno nema nikog ko vas zanima, onda bi trebalo malo promeniti rutinu, tako da uključi i neka nova mesta s novim licima.
Nije tačno da su svi koji valjaju već u vezi. Eto, vi niste. A ima ih sigurno još. I pre ili kasnije, uz pozitivan stav, naići ćete na nekog, možda se i zapitati gde su vam do tada bile oči. Još verovatnije, naići ćete na više takvih osoba. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izborkasnjenjeveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jovo Marković

    Tema je dobra, naročito u današnje vrijeme. Dobro opisano, samo da je malo opširnije, sa više primjera.

  • Mica N

    Ne gubite nadu, vi ste sami, ali to nije večno.