To što je ćutljiv nije upereno protiv vas

Mnoge dame budu ozlojeđene kad njihov partner stigne kući nakon posla i ne želi da razgovara sa njima, ćutljiv je celo veče, ili bar prvih sat-dva. U najvećem broju slučajeva, nema razloga da tu ćutljivost shvatate lično, niti je ona uperena protiv vas.
Mnoge dame koje vole da pričaju shvatiće kao kaznu kad njihov dragi neće ni reč da prozbori, ili samo promumla nešto neodređeno na njihova pitanja. A ne pričaju one gluposti, pa da se on tako ponaša, samo su zabrinute za njega, hoće da vide da li mu je dobro, zašto se tako ućutao, ili da se nešto dogovore s njim, a kako da se dogovore kad on ćuti? Osete i strah – da nije ljut na njih, pa zato ćuti? Ili je prestao da ih voli, zato neće da priča s njima?
Ništa od toga. U najvećem broju slučajeva, on je u takvim situacijama ili umoran i potrebna mu je tišina, ili bar da ne mora da učestvuje u razgovoru, ili uz to ima i neki problem, pa mu je potrebna tišina kako bi o tome razmislio. I ne, nije uvreda na njen račun ako on o problemu želi sam da razmisli, jednostavno želi sam to da reši, i to nije usmereno protiv nje.
I, šta vi da radite kad je on tako ćutljiv? Ništa, pružite mu tišinu koja mu je potrebna. Neretko, ako mu pružite tišinu prvih sat-dva nakon što stigne kući, kasnije ćete moći normalno sa njim da razgovarate, kad se malo odmori i pribere. A šta ako se njemu i dalje ne priča, a vama je neophodno da se dogovorite s njim? Onda precizno osmislite o čemu hoćete da se dogovorite, kratko mu to recite, i vrlo je verovatno da ćete se dogovoriti. Naime, ima dama koje počnu s neophodnim, a onda nastave s raznoraznim sitnicama i sa ćaskanjem do kojeg njemu u tom trenutku nije, pa se ućuti i pažnja mu odluta, i onda ispadne da on neće ni da se dogovori s njima o neophodnom. Hoće – ali o neophodnom, a ne da je pola sata sluša kako naglas razmišlja o tome da li da kupi košulju.
Lepo, ćutaćete vi i zadovoljićete njegovu potrebu za tišinom, ali dokle tako? Šta je sa vašom potrebom za razgovorom? Teško da je on baš stalno ćutljiv, imaćete kad sa njim da razgovarate kad ga ćutljivost prođe. Ne možete da ga naterate da razgovara s vama ako on to neće – a ako je on baš stalno ćutljiv, onda je takav, teško da ćete ga promeniti, pa je na vama da odlučite možete li s tim da živite ili biste radije da potražite nekog drugog.
U svakom slučaju, to što on ćuti nije upereno protiv vas, niti znači da vas on više ne voli – najverovatnije znači da mu je samo potrebno malo tišine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ćutljivostmuškarcistrahumorzabrinutostžene
Komentari (0)
Dodaj komentar