Razlika je drastična: ona i on sa 40 godina

U različitim časopisima često ćete zateći tvrdnju da su žene od četrdesetak godina u najboljem dobu; za muškarce nećete zateći takvu tvrdnju – mnogi jednostavno podrazumevaju da je tako. Isto tako, puno se piše i o tome da su žene i muškarci ravnopravni, pa bi iz toga sledilo da četrdesetogodišnjakinje i četrdesetogodišnjaci imaju isti tretman.

Međutim, da li je to zaista tako?

Mada se prilikom zapošljavanja uglavnom traže osobe do 35 godina starosti, već zaposlen muškarac od 40 godina biće smatran uspešnim. Neki od njih će u tim godinama početi i da traže mlađu partnerku – da bi sebi pokazali da se i dalje osećaju mladim. Rezultat ovakvog ponašanja uglavnom bude to da muškarac četrdesetogodišnjak uvidi da ne može da prati ritam petnaestak godina mlađe partnerke, pa ulaže dodatni trud kako bi dokazao da ipak može to da ostvari.

S druge strane, ženini problemi će biti nešto drugačiji. Za razliku od muškaraca, njoj se vrlo lako može desiti da ima problema na poslu. Primer za to je Sara Džesika Parker: bez obzira na gipko telo i na to što joj na izgledu zavidi priličan deo ženske populacije, doživela je prilično neprijatno iznenađenje – da je, kada je napunila 40, modna kuća čiju je odeću reklamirala zameni mlađom ženom.

Zbog čega ovakav stav prema četrdesetogodišnjakinjama? Zašto i same četrdesetogodišnjakinje često smatraju te godine za početak starosti?

Smatra se da to ima veze s biološkim faktorom, jer su za ženu četrdesete godine granične za rađanje deteta. Nema veze ni ako žena ne želi decu, biološki sat u glavi otkucava i stavlja do znanja da, uz svu kozmetiku i fizičku aktivnost, neke granice ipak postoje.

Kako to prevazići? Kako prevazići taj neprijatan osećaj samoispitivanja kad se napuni 40, a neki ciljevi u životu još uvek nisu ostvareni? Može da pomogne osvešćivanje – svest da je ono što osećate zapravo samo otkucaj biološkog sata, a biološki sat ipak nije sve. Osvešćivanje neće pomoći da se ukloni osećaj nelagode, ali može da pomogne da taj osećaj brže prođe – i da nastavite sa svojim životom. Možda uz drugačiji posao ili uz drugačiji stil života, ali da nastavite sa životom – ne zaboravite da ste, uz prosečan životni vek na našim prostorima, sa 40 godina tek na pola života i da pred sobom imate još jako mnogo vremena da postignete jako mnogo stvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

40 godinamuškaraczenaživot
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    … ono, kad sve prođe… i te godine su „najbolje“, jer poslije što slijedi je samo -pad (otpada jedna po jedna stvar, bez zarezivanja, a koja je nešto nekad nekom značila… ili svima nešto „fali“ od sada)…

  • Tomislav Drobnjak

    Pošto sam prošao te godine, mislim da mogu komentarisati na ovu temu. Mislim da su četrdesete godine kod muškarca najjače, i ako se tu doda iskustvo, stvarno mislim da su zlatne. Međutim, u tim godinama ipak su muškarci usporeniji, da ne kažem lenji, probirljiviji, staloženiji, a što se tiče seksa – iskusniji, pa samim tim imaju odlike dobrih ljubavnika. Ovakve osobine ne mogu se naći kod mlađih ljudi jer su oni ipak puni energije, tako da prestavljaju suprotnost. Ali, ne treba zanemarit ni izuzetke.