Umetnost davanja

Zna se da je u ljubavi neophodno pružati, ali je iznenađujuće velik broj onih koji ne znaju razliku između iskrenog davanja i pružanja samo zato što očekujete nešto zauzvrat. A razlika je takva da može dovesti do toga da se u vezi osećate nesrećno.
Kada iskreno dajete, vi i ne očekujete bilo šta zauzvrat. Radujete se tome što dajete, uživate u sreći koju pružate voljenoj osobi. Ono što darujete je nešto za šta znate da će se voljenoj osobi dopasti, a ne nešto što zapravo pruža vama (a ubeđujete sebe da to činite zbog partnera ili partnerke). Banalan primer: vi prvi stižete kući i spremate večeru i servirate je čim partner ili partnerka stignu kući, bez obzira na to što bi on ili ona možda voleli da malo odahnu pre nego što jedu – činite to jer ste gladni i hoćete da jedete već jednom, a sebe uveravate da bi vaš dragi ili draga sigurno voleli da što pre večeraju. Da ne bude zabune, ovo ne znači da vi treba da gladujete dok i voljena osoba ne poželi da jede, ali biste mogli da sami jedete ranije ili da nešto gricnete da zavarate glad, umesto da insistirate na zajedničkom obroku onda kada partneru ili partnerki nije do toga. To nije pružanje, to je nametanje.
Drugi primer: potrošili ste mnogo novca za rođendanski poklon voljenoj osobi, iako je ona rekla da ne želi da to činite – i to u nadi da ćete zauzvrat dobiti nešto još skuplje. Opet, ovo nije iskreno davanje, već manipulacija.
Može se desiti da nije lako napraviti razliku između onoga što pružate jer očekujete nešto zauzvrat i iskrenog davanja. Napravite spisak svega što biste mogli da pružite voljenoj osobi, i materijalnog i nematerijalnog. A onda napravite spisak svega što biste voleli da dobijete od voljene osobe, opet i materijalnog i nematerijalnog. Jednom kad uporedite ta dva spiska, trebalo bi da bude prilično jasno šta je ono što bi bilo nesebično pružanje nečega što bi usrećilo voljenu osobu, a šta ono što biste dali u nadi da će zauzvrat biti zadovoljena neka vaša potreba.
Da ne bude zabune: naravno da u ljubavi treba da daju oboje. I naravno da smete da nagovestite ili otvoreno kažete šta je ono što biste vi želeli da dobijete. Međutim, ono što je na vama jeste da dajete, a ne da trgujete poklonima. Sad, ako samo vi pružate, onda je očigledno da dajete pogrešnoj osobi, koju bi trebalo ili podučiti boljem ili ostaviti i naći nekog ko i sam uživa u tome da nesebično daruje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

davanjelubavseksumetnost
Komentari (0)
Dodaj komentar