Upravo venčani, pa šta? (1)

Za mnogo toga u životu postoje pravila, ili bar uverenja da to tako treba da bude. Malo ko ume da pruži neko konkretno objašnjenje zašto nešto mora baš tako, uglavnom ispadne: „Pa, tako treba jer se to tako radi, jer, pa, ovaj, pa, tako to ide, svi tako rade“. Tako postoje i neka „pravila“ za upravo venčane kojih se možete pridržavati – ali i ne morate.
1. Gospodin i gospođa istog prezimena, zajedničkog računa, zajedničkog svega. Neke dame baš vole to što će nositi prezime svog muža, neke o tome ne razmišljaju uopšte, samo to prihvataju kao nešto što se podrazumeva. Pojedini bračni parovi vole da imaju zajednički račun u banci. Neki vole da stalno govore „mi“ toliko da na „ja“ zaborave. Ne poričemo, to je sve super – za te bračne parove. Ako se vama nešto od toga ne dopada, niste u obavezi da se tako ponašate. Može da bude zgodno da postoji kućni budžet i da sav novac tu ide, ali stvar se može rešiti i tako da se jedan deo primanja oba partnera odvoji za zajedničke izdatke, a jedan deo da svako zadrži za sebe. Ili, može čak i da ne postoji nikakav kućni budžet, nego da svako od svojih primanja kupi ono što vidi da je potrebno da se kupi (to podrazumeva odgovorne partnere). Isto je i s prezimenom – supružnici mogu, a i ne moraju da imaju isto prezime. Baš kao što mogu, a i ne moraju da govore „mi“. Ne dopustite da vas pritisne prijateljica koja je baš srećna što se sada naziva gospođom tom-i-tom, ili parovi koje više ne čujete da izgovore „ja“. To što je njima baš lepo i super ne znači da će biti lepo i super i vama – za vaš brak postavljate pravila vaš partner i vi, ne neko sa strane.
2. Jednom kad ste venčani, potreban vam je petogodišnji plan. Opet, ima onih koji vole da sve isplaniraju unapred, na duge staze. Žele takvu i takvu kuću ili stan, prvo da na poslu dostignu to-i-to, a onda će moći da razmišljaju i o deci (žele dvoje, dečka i devojčicu, bolje da devojčica bude starija pa da se brine o bratu), do tad-i-tad žele i nova kola, na letovanje će se ići tamo-i-tamo (ili kod rođaka na selo), jedan vikend ručak s njegovima, drugi s njenima… Sve živo isplaniraše ljudi, i u kom će restoranu jesti kroz godinu dana i tri meseca, i kada će začeti dete. Ako neko voli tako, samo napred! To ne znači da i vi sve morate da isplanirate – pogotovu što stvari nikada ne ispadnu baš onako kako su planirane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakplaniranjepromeneveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Slavica Jovanović

    Moj suprug i ja nememo isto prezime i to nam uopšte ne smeta! Pa ko sam bila 25 godina?! Danas je to mnogo drugačije nego nekada! Život treba živeti! Planiranje? Pa možda za neke baš krupne stvari, kao što su kola ili kredit za stan, one podrazumevaju određena odricanja! Dogovor kuću gradi!