Upravo venčani, pa šta? (2)

Postoji verovanje da novopečeni bračni parovi treba da se ponašaju prema određenim pravilima, da to spada u nekakvo standardno ponašanje upravo venčanih. Mnoga od tih pravila mirne duše možete ignorisati ako vam ne odgovaraju, a mi navodimo neka od njih.
3. Sada kada ste venčani, treba da se družite s drugim parovima i zaboravite na prijatelje koji nisu u braku ili barem u dužoj vezi. Iznenađujuće je koliko često se primenjuje ovo pravilo, kao da vam odjednom neko ko nije ni u braku ni u dugoj vezi nije više prijatelj. Tačno je da ćete vi s drugim parovima imati jednu zajedničku stvar (parovi ste), ali to je samo jedna stvar. Sa starim prijateljima imate mnogo više zajedničkog, zajedničke uspomene (računajući i trenutke teške blamaže), bar neka zajednička interesovanja (menjali ste se i vi i oni, ali uglavnom ostanu bar neka ista interesovanja). Ti stari prijatelji bili su deo vašeg života čak i pre nego što su u njega ušli vaš partner ili partnerka, i mada se neka prijateljstva vremenom prirodno ugase, to i dalje ne znači da morate odbaciti sve stare singl prijatelje samo zato što ste u braku.
4. Morate zajedno da provedete sve slobodno vreme. Ne, ne morate. Pre nego što ste se upoznali, imali ste raznorazna interesovanja i dobro vam je išlo i samima – zbog toga kakve ste ličnosti bili pre nego što ste se upoznali ste se i dopali jedno drugom. Neka prilagođavanja su svakako neophodna kad ste u braku, ali u to ne spada da svaki sekund slobodnog vremena provedete zajedno. Ima parova koji su u stanju da su non-stop zajedno i da iskreno uživaju u tome, ali to je retkost. Zato, slobodno nastavite s povremenim izlascima s prijateljima, a bez partnera ili partnerke, s hobijima koji veze s vašim mužem ili ženom nemaju, može čak i neko kraće putovanje (onda kada za to postoje uslovi) s prijateljima, a bez supruga ili supruge. Kad se ponovo vidite, imaćete novosti da ih podelite jedno s drugim, uželećete se jedno drugog, a otkrićete i da je voljena osoba preživela što niste poput sijamskog blizanca bili uz nju i da je uživala u vremenu koje je imala samo za sebe.
5. Novopečeni bračni parovi ne treba da se svađaju. Iz nekog čudnog razloga važi uverenje da je loš znak ako se svađate već na početku braka. Nije da će vašoj vezi doprineti ako neko bude treskao vratima, vikao ili gađao voljenu osobu tanjirom/vazom/pepeljarom, ali povremeni sukob vam neće upropastiti brak. Početak bračnog života je veliki pritisak na partnere, i sasvim je normalno da dođe do razmirica. A svakako je bolje da na početku braka naučite kako da koliko-toliko mirno rešavate sukobe nego da samo gutate pa da vam se u jednom trenutku sve smuči i rešite da više ne želite da živite s tom osobom, a u međuvremenu ste dobili i decu koja bespomoćno gledaju šta se dešava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakvenčanjeveza
Komentari (0)
Dodaj komentar