Veza sa amnezijom

Koliko puta vam se desilo da vam on ili ona kažu kako nešto nisu uradili, ili se nisu pojavili, ili vam za nešto bitno nisu rekli – jer su zaboravili? Koliko puta ste poverovali u to? U redu, niko ne očekuje od ljudskog bića da ima onakvo pamćenje kakvo po vicevima imaju slonovi, ali da nije pomalo preterano da on „zaboravi“ da vam kaže da već ima devojku?

Zaborav je jako zgodna stvar – za one koji vole da se služe tim izgovorom. Time, sasvim lako, skidaju svaku odgovornost sa sebe, za bilo šta loše što su učinili. Povređena strana može da reši da li će poverovati u to ili ne – iznenađujuće je koliko često i muškarci i žene odaberu da poveruju u sasvim neverovatne stvari. Zapravo, ispadne da zaboravljaju oboje – jedno „zaboravi“, a ono drugo to prihvati kao objašnjenje i zaboravi koliko se povređeno osećalo – do sledeće prilike.

Oblici zaboravljanja su najrazličitiji. „Zaboravni“ večito zaboravljaju da pozovu telefonom iako su rekli da će to učiniti, ili baš suprotno – zovu i kažu nešto (recimo, da je među vama sve gotovo), a onda zaborave da su uopšte zvali, zaborave da se pojave iako ste se dogovorili s njima, zaborave da vam kažu da su vas prevarili ili da već imaju nekog, ili da su već venčani. Konačno, kada raskidaju sa vama, kažu vam da zaboravite sve što je bilo. Ništa se nije desilo, ništa nikad nije postojalo među vama, nema nikakvog razloga da se osećate povređeno. Ako se ipak osećate povređeno, nema to veze s njima – jer ništa nije ni bilo.

Naravno, pre ili kasnije vi ćete otkriti ono što su zaboravili da vam kažu – tada će vam i reći da su zaboravili ili da su bili sigurni da su vam to odmah rekli i šta sad vi izvodite? Nemoguće je okriviti ih za bilo šta – nisu vas oni ništa slagali, nego su jednostavno zaboravili, to se ne može kontrolisati. Umeju da zaborave i vas, kada im to odgovara – javite im se telefonom, a oni nemaju nikakvog pojma ko ste vi, bez obzira na to koliko ste dugo u (nekakvoj, prilično čudnoj) vezi i šta ste sve radili zajedno.

U čemu je stvar? Zašto se tako ponašaju? Psiholozi smatraju da se radi o veoma nesigurnim osobama, koje se ne usuđuju da se vežu. Svojim „zaboravom“ brane se od bilo kakve odgovornosti pošto, u suštini, nikakvu odgovornost i nemaju – učiniće ono što im se dopada, onda kad im se dopada, a kasnije to za njih neće imati nikakav značaj.

Šta učiniti sa takvima? Najbolje je ne obraćati pažnju na sva njihova objašnjenja, ni suze, ni kajanja (svega toga ima jako puno i sve je potpuno lažno). Najpraktičnije je primeniti njihovu taktiku i, kad vam se jave, reći im da ne znate ko su oni. Zaboravili ste ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar