Vezu čine male stvari

Savet da partneri redovno komuniciraju i rasprave sve nesuglasice je čest, i zvuči kao dobra ideja – nemojte se svađati, razgovarajte o tome kao zrele, odrasle osobe. Međutim, u praksi se pokazalo da parovi koji ostanu zajedno zaista dugo uopšte ne raspravljaju o ovome i onome toliko mnogo; ono što čine jedno drugom su sitnice, samo što je tih sitnica puno.
Osmeh upućen voljenoj osobi. Poklončić, bez nekog posebnog razloga. Na povratku kući s posla svratite u prodavnicu i kupite namirnice, kako to sledećeg dana ne bi morala da obavi voljena osoba. Nežan dodir u prolazu. Kratak zagrljaj, onako, ne kao uvod u nešto. Uvek spremna flašica s vodom na stočiću pored kreveta voljene osobe, jer znate da ožedni u toku noći, a razbudiće se ako bude morala da ustaje kako bi utolila žeđ. I tako redom.
Kad živite s nekim, ako iole obratite pažnju, vremenom naučite koje bi sve sitnice prijale toj osobi, šta joj olakšava, šta joj znači. I onda ste u prilici da joj puno tih sitnica pružate. Lepi su i grandiozni gestovi, ne kažemo, umeju i oni da oduševe, samo što za krupne stvari najčešće treba i dosta vremena i energije. Osobi koju volite svakako da ćete i to pružiti, ponekad, ali sitnice su ono što možete da radite stalno. I to je ono što oba partnera u lepim vezama koje potraju zaista dugo redovno rade.
U životu, pa i u vezi, dešavaju se i ružne stvari. Uz to, ljudski je grešiti, i pogreši svako; svakome se bar nekad desi da povredi voljenu osobu, a čak i kada je to učinjeno nehotice, iz neznanja, ipak zaboli. Naravno, trebalo bi pokušati da grešku popravite i da se nekako iskupite, ali još više pomaže nešto drugo. Ako vi svakog dana činite gomilu lepih sitnica za voljenu osobu, i ako ih ona čini za vas, onda i greška bude manje loša, i povreda bude manja. Zaista je teško biti ljut na nekoga ko svakog dana učini nekoliko slatkih stvari za vas, svakog dana vas nekoliko puta navede da se osmehnete s ljubavlju. I, ako se ta osoba toliko trudi oko vas, teško je neku njenu grešku videti kao nebrigu, ili kao nešto što je upereno protiv vas, to više bude kao, eto, pogrešio je čovek, dešava se, šta sad, idemo dalje.
Grandiozni gestovi koji vas oduševe su super. Dobra, redovna komunikacija mnogo znači. Ali, vezu najviše čine male stvari, sitni, lepi gestovi, jer oni iznova pokazuju vašu ljubav i posvećenost, kao i ljubav i posvećenost voljene osobe prema vama. Zato i veze u kojima oboje pružaju što više takvih sitnica obično dugo traju i pune su sreće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

male stvarisrećaveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jelena Minić

    Poštovani, sve što ste napisali i vašem tekstu radila sam šest godina, veza je bila odlična, pružala ljubav, osećaje, pažnju, poklone, da bi posle toliko vremena provedenih zajedno rekao da sam ga ugušila, da sam glumila osećanja, da sam ovo ili ono. Ostavio me pošto je krio da više voli čašicu od bilo čega na svetu. Kajem se samo zato što sam sebe ispraznila emotivno pogrešnom čoveku, a i da znate da retko to ko ceni. Svi beže od lepog, tako da ljudi više nisu normalni.
    Hvala na dozvoljenom prostoru.