Vrlo zanimljivo: Šta se dešava sa mozgom kad smo zaljubljeni?

Ugledna antropološkinja Helena Fišer, koja se godinama bavi istraživanjem reakcija mozga kada smo zaljubljeni i uzbuđeni, tvrdi da partneri mogu biti istinski zaljubljeni jedno u drugo i posle nekoliko decenija veze.

Kroz njena istraživanja do sada je prošlo 80.000 ljudi, a svoja zapažanja opisala je u knjizi „Anatomija ljubavi“.

Ona kaže da je primetila tri reakcije u mozgu kod partnera u dugim i srećnim brakovima, u centrima odgovornim za empatiju, kontrolu emocija i takozvanih pozitivnih iluzija.

U toku istraživanja obratila je pažnju na deo mozga koji se zove ventralni tegmentum. Kod srećno zaljubljenih parova u tom delu se pojačano proizvodi dopamin, prirodni stimulans zbog kog osećamo poseban užitak i deluje slično kao kokain.

Međutim, kod zaljubljenosti taj osećaj užitka i zadovoljstva traje mnogo duže nego kod droge.

Ona je primetila tri reakcije u mozgu kod srećno zaljubljenih parova:

1. Saosećanje

Sposobnost parova da osećaju saosećanje jedno za drugo je vrlo važna stavka za dug i srećan brak. Ako jedan partner može da razume kako se oseća drugi i kroz šta prolazi, problemi i nesuglasice se rešavaju brzo i jednostavno.

Empatični ljudi se lako povezuju i istinski razumeju partnera.

2. Kontrola emocija

Jako je važno da imate sposobnost da kontrolišete emocije u toku stresnih situacija, smatra Fišer. Na primer, kod parova koji se stalno svađaju zbog novčanih problema, veća je šansa da će se razići nego oni koji to inače ne praktikuju.

– Jedna od teorija je da kada dodate stres zbog novca na već krhku vezu, partneri će se razići, misleći da će bolje sami da se nose sa finansijskim problemima – rekla je ona i dodala da zajednički rad na problemima, ali hladne glave, može da pomogne da se odnos spasi i vremenom postane jači.

– Važno je da partneri daju jedan drugom prostor za izražavanje i da se razumeju i poštuju.

3. Pozitivne iluzije

– Korišćenje pozitivnih iluzija u ljubavnoj vezi moglo bi da bude ključno za njeno očuvanje i dugotrajnost – kaže Fišer.

To znači da se u vezi treba usredsrediti na ono što je pozitivno, a ne negativno. Naime, u svakoj vezi postoje lepe i manje lepe stvari, sada je samo pitanje na koje ćete usmeriti svoju pažnju. Ako gledate one dobre, vi i partner ćete se bolje osećati, a iz vas će izvirati pozitivna energija, i obrnuto, smatra antropološkinja.

– Pozitivne iluzije pomažu da preoblikujete navike, rutinu, pa čak i osobine. Usredsredite se na ono što je dobro kod vašeg partnera, umesto na stvari na koje nemate uticaja i ne možete ih promeniti. Uostalom, niko nije savršen – zaključila je ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozakzaljubljenost
Komentari (0)
Dodaj komentar