Zaštita od trudnoće nakon porođaja

Prošlo je devet meseci trudnoće i sve je lepo ispalo – i majka i beba su zdrave i dobro se osećaju. Nakon još nekog vremena od porođaja, i majka se dovoljno oporavila da bi ponovo mogla da vodi ljubav sa svojim partnerom. Veoma mali broj žena bi želeo da odmah posle jedne trudnoće ponovo zatrudni, ali mnogima nije poznato kada zapravo nakon trudnoće žena ponovo postaje plodna, to jest koliko brzo nakon trudnoće bi morala da počne da primenjuje kontracepciju – i koju. Tako se dešava da se poveruje u staru priču da žena, dokle god doji, ne može ponovo da zatrudni i upusti se u odnose bez odgovarajuće zaštite – i neplanirano zatrudni. Da do toga ne bi došlo, evo šta bi trebalo da znate.

Precizan odgovor na pitanje kada je žena nakon porođaja ponovo plodna nije moguće dati, jer to varira od žene do žene. U trenutku porođaja nivo prolaktina (hormona koji podstiče lučenje mleka) u krvi je veoma visok, što izaziva izostanak menstruacije i time sprečava ovulaciju. Međutim, nivo prolaktina u krvi uopšte nije postojan, uglavnom brzo opada do nivoa koji omogućava sazrevanje jajne ćelije (i samim tim, začeće). Koliko brzo će se to desiti nije moguće reći, jer nema nikakvih „znakova“; neke žene će već nakon mesec dana ponovo postati plodne, a neke tek posle devet meseci – naravno, moguće su i sve varijante između. Do sledeće ovulacije najbrže dolazi ako žena uopšte ne doji. Ako doji samo povremeno, do ovulacije će doći prilično brzo; slična je situacija i ako nema dovoljno mleka pa mora da dopunjuje bebinu ishranu veštačkim sredstvima – to je znak da je prolaktina veoma malo.

Pošto je nemoguće reći kada će žena ponovo moći da začne, ukoliko želi da se zaštiti od začeća, najsigurnije je da odmah počne da koristi kontracepciju. U principu, najbolje je da koristi isti metod kontracepcije koji je i ranije koristila, ako je to moguće. Recimo, ako je navikla na pilulu, može ponovo da je koristi – ne sprečava svaka hormonalna pilula proizvodnju mleka, to čini samo ona sa estrogenom. Pilula na bazi progesterona dobra je za dojilje, a kada se period dojenja okonča, žena može da se vrati uobičajenoj piluli.

Bezbedno je koristiti i prezervativ, samo što tu postoji jedna negativna strana – posle porođaja vagina je manje vlažna, pa seksualni odnos može biti neprijatan. Ovaj problem se efikasno rešava korišćenjem posebnih gelova za vlaženje vagine. Za korišćenje spirale neophodno je sačekati da se materica vrati na veličinu pre porođaja, jer se u suprotnom može desiti da odbaci spiralu. Što se dijafragme tiče, ne može da se koristi ona koja se koristila ranije, jer trudnoća menja mere grlića materice; neophodno je sačekati dva meseca i zatim posetiti ginekologa, koji će odrediti koja je nova veličina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar