Zauvek nesrećni nakon razvoda

Nemali broj brakova završi se razvodom, a većina ljudi, nakon što se razvede i odboluje razvod, nastavi sa svojim životom. Nažalost, nije tako sa svima – ima i onih koji odluče da po svaku cenu budu nesrećni do kraja života.

Naravno, niko neće otvoreno reći da je rešio da do kraja života bude nesrećan zbog propalog braka, ali takve ljude nije teško prepoznati. Prošao je svaki period koji biste mogli smatrati iole razumnim za preboljevanje razvoda, a oni ne izgledaju nimalo srećnije. Na bivšeg bračnog partnera su i dalje ogorčeni, često i deci (ako ih imaju) govore ružne stvari o ocu ili majci i pokušavaju da im pokvare odnos s njim ili s njom, i ne pokušavaju da upoznaju neku novu osobu… U čemu je poenta ovakvog ponašanja?

Najčešće se tu radi o potpuno iracionalnom pokušaju da se bivši suprug ili supruga kazne zbog razvoda, po principu: „Vidi šta si mi uradio/uradila, ti si za sve kriv/kriva, pogledaj kakav/kakva sam zbog tebe…“ Dodatno kažnjavanje partnera odvija se preko dece. Plus, nastoji se da se stvori slika o sebi kao o nevinoj žrtvi koja je potpuno nepravedno povređena i osramoćena.

Ovakvo ponašanje najčešće se javlja kod osoba koje su sebe identifikovale sa svojim brakom, pa im to što im brak nije uspeo znači da su pretrpele neuspeh na svim životnim poljima. Nastaviće da idu na posao, neće ni decu baš izbaciti na ulicu, ali neće sebe smatrati ni nekim ko se bavi nekom profesijom, ni nečijim roditeljem, prijateljem, rođakom, detetom… Definisaće sebe kao nepravedno ostavljenu osobu i daće sve od sebe da i bivšem mužu ili bivšoj ženi onemoguće da sopstveni život nastave nekim normalnim tokom.

Takve osobe morale bi prvo da uvide da imaju problem, što nije nimalo jednostavno, jer sebe definišu kao bespomoćnu žrtvu, a zatim im je neophodna pomoć u redefinisanju sebe kao ličnosti i u uklanjanju fiksacije na bivšeg partnera. Sve to zahteva jako mnogo strpljenja a često i pomoć stručnjaka – a bilo bi veoma poželjno da se to uradi, jer je takva osoba veoma destruktivna i pored toga što je u stanju da upropasti život sebi, može da onemogući normalan život i bivšem partneru i sopstvenoj deci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar