Zbog ovih kućnih poslova parovi se najviše svađaju, potvrdilo istraživanje

Kućanski poslovi su za mnoge prokletstvo našeg postojanja. S njima nikad niste gotovi i nikada nema kraja. Čim izvadite kantu za smeće, ona ponovno počinje da se puni, a čim operete posuđe, nakuplja se još više. Stoga, nije ni čudo da su mnogi frustrirani svojim partnerima kada se provlače s kućnim poslovima ili ih ne rade dobro. Jedna od šest osoba izjavila je da bi raskinula vezu s drugom osobom zbog kućnih poslova. Procenat je bio viši među osobama u dobi od 18 do 25 godina (31%) u poređenju s osobama u dobi od 35 do 44 godine (21%), prema istraživanju na 1500 Britanaca, prenosi Metro.

Ali, koji poslovi uzrokuju najviše svađa među parovima? Neverovatnih 55% Britanaca reklo je da je generalno pospremanje kuće glavna tačka problema. Pranje posuđa bio je sledeći glavni uzrok svađa s 35% Britanaca koji su rekli da ribanje tanjira uzrokuje mnogo problema. Čišćenje WC-a i vađenje kanti za smeće zauzeli su treće mesto, izazivajući svađe kod 30% parova. Ali, nije ni čudo što se parovi svađaju. Zasebna studija u Journal of Family Psychology otkrila je da pospremanje kad se vratite kući nakon dugog dana zapravo sprečava telo da smanji nivo kortizola (hormona stresa) zbog čega se možemo osećati nervozno.

A, prema drugoj anketi koju je sproveo Hammond’s Fitted Furniture u kojoj je učestvovalo 2000 Britanaca, tu frustraciju zbog kućnih poslova najviše osećaju žene, a njih 54% veruje da se one brinu za sve kućnke poslove. To potvrđuje najnovija anketa koju je sproveo Tapi Carpets & Floors, koja je pokazala da jedna od tri žena ne veruje da su poslovi ravnomerno raspodeljeni. Međutim, 38% muškaraca ne slaže se s tim i veruju da oni rade jednako kao i njihove žene. Ostali kućni poslovi koji uzrokuju sukobe su čišćenje kade, usisavanje, čišćenje tuša kao i punjenje i pražnjenje mašine za pranje sudova.

Top deset kućnih poslova koji uzrokuju svađe:

Generalno pospremanje – 55%
Pranje posuđa – 35%
Čišćenje toaleta – 30%
Iznošenje kanti – 30%
Čišćenje kupatila – 24%
Usisavanje – 22%
Čišćenje tuša – 22%
Punjenje i pražnjenje mašine za pranje sudova – 20%
Pranje veša – 20%
Menjanje posteljine – 20%

Zapravo nije samo vrsta kućnog posla ono što izaziva svađu, jedan od 10 Britanaca rekao je da svađa počinje kada se odlučuje o tome kako podeliti kućne poslove. Neverovatnih 60% Britanaca priznaje da se svađaju sa svojim partnerom oko kućnih poslova. Terapeutkinja za veze i seks, Georgina Vas, dala je nekoliko saveta o tome kako pristupiti temi kućnih poslova s ​​partnerom. Rekla je: ‘Ne postoji određena formula o tome kako bi trebalo da podelimo poslove i to će varirati u zavisnosti od potreba i zajedničke viziji o tome kako idealno domaćinstvo izgleda za svaki par. Ako se osećate kao da radite većinu posla, a vaša druga polovina ne pomaže, savetovala bih svima da razgovaraju sa svojim partnerom i vide možete li oboje da se posvetite cilju uravnoteženja svojih obaveza’.

‘Moglo bi biti od pomoći napraviti spisak poslova koje morate da obavite za funkcionisanje vašeg domaćinstva i izbacite one koji nisu potrebni. Nakon što je vaš spisak finaliziran, izričito dodelite određene poslove sebi, a ostale partneru, a zatim dopustite tom partneru da ovlada svojom domenom’, nastavlja Georgina, ‘Zapamtite, partneru će možda trebati vremena da razvije veštine u novom području. Pokušajte da budete strpljivi s ovim procesom, promena u razmišljanju i stvaranje novih navika zahteva vreme i trud, moguće je da usput pogreše’

Napominje i kako svađa oko kućnih poslova simbolizuje toliko tema u odnosima od ideja o rodnim ulogama i vrednostima do načina na koji pokazujemo zahvalnost i komuniciramo s drugima. ‘Kada se osećate kao da se sprema svađa, pokušajte da razumete potrebe svojih partnera i kako kućni poslovi mogu da odražavaju širu temu za njih, kao što je način na koji treba biti cenjen, zbrinut ili demonstrirati vaše predanosti promeni’, zaključuje, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kucni posaoparovisvađa
Komentari (0)
Dodaj komentar