Žene, sad napokon znamo! Naučno dokazano šta muškarce čini srećnima

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih i po mišljenju mnogih, toksičnih normi

Nakon što je vekovima bila okarakterisana fizičkom snagom, potiskivanjem emocija i sociokulturnom moći, najuticajniji muškarci današnjice polako redefinišu muževnost uključujući karakteristike kao što su: saosećajnost, osećajnost, iskrenost i empatija.

S obzirom na sve te promene, danas se nameće pitanje šta je zapravo to što savremenog muškarca čini srećnim i zadovoljnim. Stručnjaci su potražili ozbiljan i sveobuhvatan odgovor na to pitanje, a evo šta pokazuju rezultati sprovedene studije.

Pozitivno stanje uma

Kako bi došla do odgovora, kompanija Harry‘s, koja kreira proizvode za mušku negu, u saradnji sa University College iz Londona i psihologom Džonom Barijem sprovela je istraživanje pod nazivom Harry‘s Masculinity Report u koje je bilo uključeno 5000 muškaraca od 18 do 95 godina sa teritorije Amerike, među kojima su bili pripadnici različitih rasa, polne orijentacije, stepena obrazovanja, prihoda i tako dalje.

Ispitanicima su se postavljala pitanja o njihovom osećaju sreće, samopouzdanja, emocionalne stabilnosti, motivacije, optimizma i osećaja da imaju kontrolu nad svojim životom. Zatim im se postavilo pitanje koliko su zadovoljni svojim karijerama, vezama, količinom novaca kojim raspolažu, balansom posla i privatnog života, fizičkim izgledom i mentalnim zdravljem, a zamoljeni su i da kažu nešto o vrednostima koje su za njih najvažnije.

Rezultati su pokazali jasan trend: najsnažniji pokazatelj sreće muškaraca je njihovo zadovoljstvo poslom koji obavljaju, a najsnažniji znak zadovoljstva poslom jeste da li muškarac svojim radom utiče na uspeh kompanije u kojoj radi.

Na taj kriterijum utiču faktori poput toga da li on primenjuje neki svoj poseban talent u poslu, da li mu nude napredovanje, koliko često i lako može da ćaska s kolegama, da li se njegovo mišljenje ceni, te da li ga inspirišu osobe s kojima radi.

Ovakvi rezultati podudaraju se s rezultatima sličnog istraživanja koje je, takođe pod vođstvom Džona Barija, sprovedeno 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu. I tada je otkriveno da je sigurno zaposlenje koje pruža zadovoljstvo najsnažniji pokazatelj pozitivnog stanja uma prosečnog britanskog muškarca. Muškarci koji su veoma ispunjeni svojim poslom vrlo verovatno će biti zadovoljni i drugim aspektima svog života, zaključak je istraživanja sprovedenog u ovoj državi.

– Muškarci koji rade i zadovoljni su poslom češće su u miru sami sa sobom. Sve ostalo: zadovoljstvom privatnim životom, vezama i prijateljstvima, manje je važno od njegovog zadovoljstva poslom – tvrde autori te studije, a prenosi Gloria.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muško-ženski odnosisrećastudija
Komentari (0)
Dodaj komentar