(Zlo)upotreba flerta

Flert: jedna od omiljenih igara među odraslima. Najčešće se upotrebljava da biste se približili osobi koja vas zanima, ali može se upotrebiti i u mnoge druge svrhe. To nije moralno, reći će neki. Zavisi. Zavisi od toga s kim flertujete, kojim povodom i u kojoj meri.
U mnogim situacijama flert je veoma koristan, bilo da ste muškarac ili žena, a ukoliko ne odete predaleko, zaista nema ničeg nemoralnog u tome. Otići predaleko, šta to znači? Neka "dozvoljena doza" flerta je šarmiranje pripadnika suprotnog pola kako biste dobili ono što vam treba – osmeh, neki sitan (zaista sitan) kompliment, smejanje šalama svog sagovornika, zaista sitne stvari. Njima postižete da se osoba suprotnog pola oseti lepo i poželjno i samim tim voljnija da vam učini uslugu. Oboje znate da se vaš odnos na tome i završava i nema nikakve štete.
U mnogim situacijama sasvim je dozvoljeno blago flertovati. Kada se cenjkate na buvljaku, kada nagovarate saputnika da vam prepusti mesto pored prozora, kada ubeđujete policajca da vam ne napiše kaznu jer ste prešli ulicu van pešačkog prelaza (to nipošto ne znači da vam savetujemo da prelazite ulicu van pešačkog prelaza – to bi moglo da bude jako loše po vaše zdravlje), kada pokušavate da privučete pažnju konobara ili konobarice u prepunom restoranu, kada ubeđujete kolegu ili koleginicu da umesto vas odrade neki sitan poslić (zaista sitan; trebalo bi takvu uslugu i uzvratiti)…
S druge strane, nipošto ne bi trebalo flertovati na razgovoru za posao, u porodici svog dečka ili devojke, na poslovnim sastancima, s dugogodišnjim prijateljima suprotnog pola (potpuno će ih zbuniti, a moguće i odbiti, promena prirode vašeg odnosa).
Sve u svemu, flert, ako je bezazlen i svodi se na puko šarmiranje nekoga da vam učini uslugu, ne nanosi nikakvu štetu, a i vi i osoba s kojom flertujete lepo se osećate. Ukoliko flert pređe tu granicu, ili ukoliko ga upotrebljavate da biste naveli ljude da učine nešto krupnije što ne žele da učine, to je već zloupotreba flerta, a to bi svakako trebalo izbegavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

flertflertovanjemanipulacija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dejan Herceg

    Bilo da mu je razlog dobijanje neke usluge ili koristi ili lečenje kompleksa i hrana za ego sujetnih ljudi, flert je u oba slučaja zloupotreba.
    A posebno su laki likovi u ozbiljnim ili bračnim vezama – koji svakodnevno flertuju. Ali – kažu da ne varaju svoje partnerke i supruge, ponavljam – iz razloga što ih poštuju. Oni svoje žene ne poštuju, oni prema njima imaju strahopoštovanje. Plaše ih se. Kukavice i papučari. I više bih ih cenio kada bi imali petlju da urade nešto konkretno, kada se već predstavljaju kao “frajeri“ koji flertuju sa svakom ženom koju sretnu u toku dana.

  • Isidora Mandić

    Flert – flerta radi je ništa drugo do manipulacija ljudima, hrana za ego sujetnih i iskompleksiranih osoba. Mnogi „flertaši“ sa ovih prostora, iliti „frajeri“, posebno mislim na one koji su u vezama, i to bračnim, kod svojih kuća i nemaju baš neki status, odnosno ne smeju ni da pisnu. Zato se i „prazne“ kada, ukoliko im se dozvoli, izađu iz svojih kuća.