10 najpopularnijih rasa pasa u 2019. godini (foto)

Iako je uvek bolje usvojiti psa jer ih ima toliko napuštenih, mnogi se ipak odluče za kupovinu nekog rasnog četvoronožnog ljubimca. Ljubav koju od ovih životinja možete da dobijete ne može da se opiše, pa bio on usvojen ili kupljen.

Gugl je objavio i listu najpopularnijih rasa pasa u 2019. godini:

10. Koker španijel

Ovaj pas je srčan, energičan i nežan. Veoma je dobar sa decom i uvek je spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanja. Dobar je i druželjubiv i u odnosu sa strancima, umeren u lajanju i sa puno poštovanja izvršava zadate naredbe. Privrženi su i puni života. Kada je reč o zdravlju, mogu da imaju česte infekcije ušiju, probleme sa očima (katarakta, glaukom…), razne kožne probleme i probleme sa bubrezima.

9. Pirinejski planinski pas

Vrlo je mirnog temperamenta i odličan je čuvar. Nije pas koji puno laje, osim ako se u blizini nalazi neki stranac, kada postaje spreman da žestoko brani svoju teritoriju. Dobro raspoznaje domaće životinje od životinje napadača, kao i svoje ukućane od komšija i stranaca. Ovaj pas se dobro slaže i s mačkama, a prema drugim psima, posebno mužijacima, može da bude veoma oštar. Pirinejski planinski pas je staložen, nije preterano zainteresovan za igru. Voli puno da se kreće i to je definitivno i njegova potreba.

8. Bernski planinski pas

Poznat je kao srdačan, stabilan, inteligentan i lojalan pas. Druželjubivi su prema ljudima, ali i prema drugim životinjama i psima. Dobro se slažu i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke. Puni su ljubavi, ali neki vlasnici smatraju da im je malo duže potrebno da bi ih naučili neku radnju ili trik. Inteligentni su, ali im treba malo da razmisle o onome što se od njih traži.

7. Malinoa

Ovi psi su aktivni, razigrani i zahtevaju puno fizičke aktivnosti. Dobri su radni psi i veoma poslušni. Savršeni su za one koji vode aktivan život i često vole da su u prirodi i spremni za akciju.

6. Kane Korso

Ovaj pas je uvek spreman za igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja. Po ponašanju je sličan detetu, ali ga krasi veoma stabilan karakter. Prepoznaje namere njemu strane osobe, pa se adekvatno i ponaša. Odani su i privrženi svim članovima porodice bez obzira na to koliko oni imaju godina. Veoma je inteligentan, aktivan i dobar čuvar. Nepoverljiv je prema nepoznatima, a podjednako se dobro snalazi u stanu i u kući sa dvorištem.

5. Doberman

Doberman je pas koji je do smrti veran svom vlansiku. Imaju dobro razvijena čula sluha i mirisa, pa primećuju stvari za koje biste morali veoma da se potrudite da ih primetite. Stalno su na oprezu i istražuju nove zvukove. Pouzdani su, poverljivi, hrabri i tvrdoglavi.

4. Rotvajler

Odani, privrženi, samouvereni, hrabri i staloženi psi. Rotvajler je veoma inteligentan pas i u bilo kakvoj situaciji je spreman da odbrani svog vlasnika, porodicu i kuću. Baš zbog ove karakteristike ovi psi su popularni kao psi čuvari.

3. Australijski pas

I ovi psi su veoma privrženi, inteligentni, zaštitnički nastrojeni, aktivni i dobroćudni. Urođeno im je čuvanje i skupljanje krda pa nemojte da se začudite ako ovi psi pokušaju da vas postave na određeno mesto. Ako niste skloni aktivnostima, ovi psi definitivno nisu za vas. Vole da trče, skači i igraju se. S obzirom na to da imaju toliko puno energije, neće im biti dovoljne samo kraće šetnje. Potrebno je stalno s njima da radite jer će bez aktivnosti postati nesrećni, nezadovoljni, naporni, glasni i destruktivni.

2. Pudla

Nekada su se koristili u lovu, a danas su psi za pratnju. Postoje toy, mini, srednja i velika ili kraljevska pudla. Poznato je da se ovi psi ne linjaju, ali njihova dlaka mora redovno da se četka, jer u suprotnom se upetlja, pa pas izgleda neuredno i može da ima problem s kožom. Veoma su inteligentni, veseli i razdragani, rado uče nove veštine. Potrebno im je mnogo kretanja jer su veoma aktivni psi.

1. Zlatni retriver

Ovo je sigurno jedan od najomiljenijih rasa pasa. Miroljubive je naravi što ga čini idealnim kućnim ljubimcem. često se koristi kao terapijski ili pas vodič. Poslušan je i inteligentan, a kako prenosi portal Insajder, potrebno mu je dosta aktivnosti i šetnje tokom dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pas
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Za mene koji sam imao 6 vrsta -rasa pasa NAJVERNIJI mi je bio i ostao ZGUZVANAC SAR PEI .Ziveli smo 10 m godina zajedno u poslednje tri jedino nije znao da PRICA ali je svaki razgovor razumeo ,svaku nevolju najavio ,a od mene kad sam kuci nije mogao da se odvoji ni 5 min.spavao mi je ispod nogu!Pocivaj u miru MOJ BOLE tamo negde iza DUGE srescemo se skoro !