Da li je čau čau pas za vas?

Čau čau je vrlo prepoznatljiv pas lavlje grive i medveđe njuške, specifičan i po tome što ima plavocrni jezik. Ovaj aristokrata među psima je odan, ali u uzgoju može biti vrlo tvrdoglav.

Poreklo 

Čau čau dolazi iz Kine i radi se o jednoj od najstarijih pasmina o kojoj postoje zapisi koje datiraju čak iz 11. veka pre nove ere. Uživali su povlašteni položaj kod aristokratije, a prvi zapadnjak koji ih je opisao bio je Marko Polo. U Evropu je doveden tek u 15. veku.

Veruje se da je čau čau jedna od prvih primitivnih pasmina koje su evoluirale iz sivoga vuka. Različite studije pretpostavljaju da se pasmina razvila u Mongoliji ili Sibiru.

U Kini je, nakon što je nastupilo siromaštvu, uzgajan zbog mesa i krzna, a njegov jezik se smatrao delikatesom. Konzumiranje psećeg mesa u Kini je zabranjeno 1928. godine, ali njegovo se meso još uvek jede u Južnoj Koreji.

Izgled 

Čau čau ima zaista specifičan izgled. Dolaze u više osnovnih boja: crna, plava, crvena, krem i jelenja kao i u dve varijante – dugodlaki i kratkodlaki, od kojih je dugodlaki rasprostranjeniji. Imaju dvostruko krzno, dužu i čvrstu gornju i mekanu i vunastu donju dlaku.

Mužjaci su visoki 48-56, ženke 46-51 centimetara, a težina se kreće od 20-35 kilograma. Tek okoćena štenad ima ružičaste jezike koji do starosti od osam nedelja poprime plavocrnu boju.

Zanimljivo je da, kao i medvedi, imaju 44 zuba. Ostale pasmine pasa imaju po 42 zuba.

Temperament 

Čau čau je vrlo inteligentan i oprezan pas i odličan čuvar. Međutim, ako ne vidi svrhu neke komande, neretko je neće poslušati pa treba iskusnog i strpljivog vlasnika.

Rezervisan je prema nepoznatim ljudima, a može biti opasan i društvu manjih pasa i drugih životinja. Dobro se slaže s decom koju poznaje, ali ne treba ga ostavljati nasamo s razigranim mališanima.

Uprkos tome, čau čau je odan i umiljat pas, vrlo nežan prema svom vlasniku i porodici.
Nega i uslovi

Čau čau ima gusto krzno i dosta se linja pa ga treba često četkati. Voli da lenčari, ali su kretanje i aktivnost važni za njegovo zdravlje pa mu ih treba omogućiti. Može živeti u stanu jer nije previše aktivan u zatvorenom prostoru. Može živeti i napolju, ali imajte na umu da teško podnosi vrućinu.

Najčešći zdravstveni problem je displazija laktova i kukova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cau caupas
Komentari (0)
Dodaj komentar