Inteligentni, ali svojeglavi: Ove tri rase najteže je dresirati

Neki psi obožavaju da ugađaju vlasniku i uče nove komande i trikove, ali neke rase su jednostavno previše tvrdoglave i vole da same vode glavnu reč.

Početak dresure trebalo bi da bude kada štenci imaju oko osam meseci. Neke rase se lakše dresiraju od drugih, iako su pojmovi lakog i teškog dosta relativni.

Većina rasa je razvijena za određene zadatke, na primer čuvanje stoke i slično, te ako ne reaguju na komande to ne znači da je ta rasa manje inteligentna, već samo da je neka životinja predodređena za drugačije vrste zadataka, tvrde stručnjaci.

U nastavku pogledajte koje tri pasmine je najteže dresirati.

Afganistanski hrt

Stručnjaci kažu da je reč o vrlo osećajnoj rasi koja je vrlo privržena vlasnicima. Štenci su inteligentni, ali izuzetno samostalni, a njihov aristokratski karakter ne čini ih prikladnim baš za svakoga. Vlasnici bi trebalo da znaju da su ovo odane i drage životinje vrlo slobodnog uma pa moraju da budu kreativni i koriste pozitivne metode dresure kako bi zadobili i zadržali njihovu pažnju.

Basenji

Vrlo su inteligentni, ali budite svesni da štenci ove rase vrlo brzo gube interesovanje za stvari, što može otežati postupak dresure. I oni su, poput afganistanskih hrtova, samostalni i svojeglavi. Zanimljivo je da vole da čiste i ližu sebe poput mačaka pa ih često opisuju i kao mačkaste pse. Znaju da budu neprijateljski raspoloženi pa je dobro da ih pustite da sami naprave prvi potez pri prvom susretu s nekom osobom ili drugom životinjom.

Engleski baset

Ovi štenci su vrlo prijateljski raspoloženi, osećajni, privrženi i prijatnog karaktera, ali ponekad mogu da budu tvrdoglavi i samostalni. Kad jednom počnu da prate neki trag, vrlo su istrajni u tome, što je ovu rasu učinilo vrlo popularnom među lovcima francuske i belgijske aristokratije. To ujedno znači i da mogu biti neposlušni i odbiti da urade bilo šta drugo dok prate neki trag. U kućnom ambijentu su odlični ljubimci i mogu se sprijateljiti skoro sa svakim pa nije preporučljivo dresirati ih da budu psi čuvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dresurapsiraserase pasa
Komentari (0)
Dodaj komentar