Koliko sati bi pas trebalo da spava tokom dana i šta pokazuje da nešto nije u redu?

Možda vam se čini da vaš pas skoro sve svoje vreme provodi dremajući. U tome ima istine jer psi mogu da spavaju do 14 sati dnevno, u zavisnosti od doba i rase.

U proseku psi spavaju oko 10 sati svaki dan, ali raspon je od 9 do 14 sati dnevno, objašnjava za Insider veterinarka Lara Sipnievski.

„Psi su poput ljudi. Aktivni su tokom dana, a spavaju noću“, rekla je.

Psi koji žive u kući ili stanu imaju tendenciju da svoj san sinhronizuju s obrascima spavanja vlasnika, što znači da će spavati kad spavate i vi.

Stariji psi obično spavaju više, 16 do 18 sati dnevno, jer se lakše umaraju. Oni takođe mogu imati isprekidani ciklus spavanja, odnosno više spavati tokom dana, a češće se buditi noću.

Veći psi obično spavaju više sati od manji rasa, dok psi koji su aktivniji tokom dana imaju tendenciju da zaspe ranije i spavaju duže.

Štenci su obično izuzetno aktivni, pa im je potrebno više sna da povrate energiju. Mogu da spavaju 18 do 20 sati dnevno, a to počinje da se smanjuje nakon četiri meseca starosti.

Zašto psi toliko spavaju?

Razlog možda leži u REM fazi sna. Zbog svojih nepravilnih obrazaca spavanja psi provode samo oko 10 posto sna u REM fazi, dok ljudi provode oko 25 posto sna u REM-u. Psi će zato možda to morati da kompenzuju spavanjem više sati tokom dana.

Znakovi koji ukazuju na poremećaj spavanja

Poput ljudi, psi mogu patiti od različitih poremećaja spavanja. To uključuje apneju, narkolepsiju i poremećaj ciklusa spavanja i buđenja. Rase pasa sa skraćenom njuškom, poput Kavalirskog španijela kralja Čarlsa  i engleskih buldoga, sklone su problemima s disanjem, čime se povećava i rizik od poremećaja disanja u snu, poput apneje u snu.

„To se onda povezuje s glasnim hrkanjem, dnevnom pospanošću i tromošću“, ističe Sipnievski.

U nekim slučajevima poremećaji spavanja kod pasa mogu biti manji i ne predstavljaju zdravstveni rizik.

Veterinarka savetuje da vlasnici pasa obrate pažnju na preterano hrkanje, buđenje iz sna, nasilne pokrete tokom spavanja, nemir pre spavanja i mokrenje tokom spavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

psispavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar