„Najskuplji psi na svetu“ zbog svoje cene doživeli su tužnu sudbinu

Kako joj i naziv kaže, rasa tibetanski mastif potiče sa Tibeta, gde se (uključujući područje Himalaja) koristio kao čuvar stoke, ali i kuće svojih gospodara. Sve do sredine 20. veka ova pasmina, koja je poznata i pod nazivom Do Khyi, u Evropi je bila skoro nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.

Zanimljivosti o rasi tibetanski mastif

Pišući upozorenja za buduće vlasnike, tibetanmastiffinfo.com navodi da tibetanski mastif nije pas za svakog jer njegova socijalizacija zahteva puno vremena kako bi se upoznao sa svim situacijama i tipovima ljudi, ali i životinja koje će kao ljubimac susretati.

Reč je o tvrdoglavom i izuzetno teritorijalnom psu koji će sve učiniti da zaštiti kuću i porodicu. To u praksi znači da će prema svim ljudima i životinjama koje ne poznaje biti oprezan i sumnjičav, a po potrebi i agresivan. Naročito su agresivni mužjaci prema mužjacima odnosno ženke prema ženkama.

Uzimajući u obzir njihovu veličinu, snagu i dominantnost prema drugim psima (koje ne poznaju), obavezno ih morate naučiti da vas bespogovorno slušaju. Što, budući da je reč o tvrdoglavim psima, nije uvek lako. Važno je naglasiti da ćete vikanjem i fizičkim kažnjavanjem kod ove rase postići kontraefekat, piše Index.hr.

Živi li u dvorištu, budite spremni na to da će ga prekopati uzduž i popreko, a ako nameravate da ga noću držite napolju kao čuvara, morate znati da su skloni glasnom lajanju. Po pravilu to će više smetati vašim susedima nego vama.

Godinama su tibetanski mastifi bili najpoznatiji kao „najskuplji psi na svetu“. Rekord drži bogataš koji je 2014. na sajmu pasa u pokrajini Zhejiang svog novog ljubimca platio 1.4 miliona evra.

Shvativši da postoje kupci koji su za „luksuzne pse“ spremni da plate vrtoglave iznose, kineski uzgajivači krenuli su s masovnim uzgojem. Međutim, ubrzo su zbog antikorupcijskih kampanja protiv ljudi koji su ih kupovali i prezasićenosti tržišta, hiljade pasa, od kojih je svaki mogao da postigne cenu veću od milion evra, završile na ulicama, na kojima su napadali lokalno stanovništvo, ali i njihovu stoku.

Kao rezultat borbe protiv toga u zapadnoj kineskoj pokrajini Qinghai otvoreno je sklonište u kojem je živelo više od 1000 sterilisanih/kastriranih tibetanskih mastifa, jedva preživljavajući. Velik deo onih koji nisu imali sreće da završe u skloništu završio je u klanicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najsupljipasrasa
Komentari (0)
Dodaj komentar