Naučnici odgovaraju: Osećaju li psi tugu?

Ukoliko ste vlasnik psa, sasvim smo sigurni da ste do sada primećivali promene raspoloženja kod vašeg ljubimca i bili ubeđeni da je iz nekog razloga tužan. Glava na capicama, tužan pogled i manjak dobro poznate energije. Šta kažu naučnici?

Odgovor na pitanje da li psi mogu da osete tugu je – i da i ne.

Naime, ako se posmatra sa čisto naučnog pristupa, ne postoje čvrsti dokazi da psi mogu da osete ono što ljudi identifikuju kao tugu. Tuga je sama po sebi emocija koju je teško opisati, a psi nemaju samosvest i sposobnost da preživaljavaju emocije unutar sebe kao što to rade ljudi.

S druge strane, veterinari se slažu da psi mogu da preživaljavaju anksioznost i depresiju. Ovo možemo primetiti u njihovom govoru tela, ali oni ne mogu da identifikuju tu emociju sami sebi. Zato se svi slažu da je termin tuga, kao takav koji mi poznajemo i koristimo, netačan u opisu negativne emocije koju može pas osetiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pastuga
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vesna

    Pas oseća tugu veoma! Udomila sam psa, koga je devojka izbacila iz stana i trebalo mi je mnogo truda i vremena da se pas oporavi od tuge. Posmatrala sam ponašanje u svim prilikama i pazila psa kao malo vode na dlanu i mogu reći zasigurno da pas oseća tugu ( naročito ako ga vlasnik napusti). Zajedno smo sve prebrodili i sada je pas siguran pored mene.