Naučnici otkrili koje su rase najagresivnije, prva tri mesta su veliko iznenađenje

Manji, stariji i muški psi su uglavnom agresivniji, reže i laju na ljude, pokazalo je istraživanje koje su među 9.000 pasa, 23 različite rase, sproveli naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju.

Utvrđeno je da je verovatnije da će se mali psi ponašati agresivnije od srednjih i velikih pasa, ali se zbog svoje veličine ne smatraju pretnjom. Studija objavljena u Scientific Reportsu takođe je otkrila da su muški psi agresivniji od ženki i da kastracija nema uticaja na to. Takođe, iskustvo vlasnika uteče na agresivnost psa. Tako se pokazalo da će se prvi psi vlasnika kućnih ljubimaca verovatnije ponašati agresivno.

Studija je takođe pokazala da se psi koji provode vreme u društvu drugih pasa ponašaju manje agresivno od onih koji žive bez drugih ljubimaca ove vrste u domaćinstvu. Ali rasa psa je faktor koji više od bilo koje druge varijable, osim u poodmaklom dobu, utiče na agresivno ponašanje.

„Prema našim podacima, dugodlaki škotski ovčar, pudla (toy, minijaturna i srednja) kao i minijaturni šnaucer su najagresivnije rase“, kaže profesor Hans Lohi sa Univerziteta u Helsinkiju.

Očekivano, u drugoj krajnosti, odnosno najmanje agresivnim psima, smatraju se labrador i zlatni retriver.

Što se tiče uzgajivača, oni bi takođe trebalo da obrate pažnju na karakter kandidata za parenje, jer se nasleđuje i strah i agresivno ponašanje. Kod normalnih porodičnih pasa agresivno ponašanje često je neželjeno, dok se očekuje da će neki psi koji su na službenim dužnostima imati koristi od agresivnosti’, kaže istraživač Sala Mikola sa Univerziteta u Helsinkiju.

Lista ispitanih rasa, od najagresivnijih do najmanje agresivnih, izgleda ovako.

1. Dugodlaki škotski ovčar
2. Minijaturna pudla
3. Minijaturni šnaucer
4. Nemački ovčar
5. Španski vodeni pas
6. Lagotto
7. Kineski kukmasti pas
8. Nemački srednji špic
9. Tulearski pas
10. Mekodlaki pšenični terijer
11. ostali
12. Velški korgi Pembroke
13. Kern terijer
14. Graničarski škotski ovčar
15. Finski laphund
16. Čivava
17. Kratkodlaki škotski ovčar
18. Jack Russell terijer
19. Stafordski bul terijer
20. Šetlandski ovčar
21. Laponski čuvar jelena
22. Zlatni retriver
23. Labrador

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

agresivnanaučnicipsirase pasa
Komentari (0)
Dodaj komentar