Neki žive dve, neki 50 godina: Koliki je prosečni životni vek vašeg ljubimca

Postoji izreka koja kaže da će ljubimac biti prisutan samo u jednom delu našeg života, ali da smo zato mi njemu za celo život. Imati kućnog ljubimca znači imati prijatelja, suputnika i člana porodice. Međutim, briga o ljubimcima zahteva predanost i obavljanje poslova kao što su odlasci kod veterinara, kupovanje namirnica i slično.

Ljubimac svakodnevno zahteva vreme i pažnju i zbog toga je jako važno razmotriti životni vek kućnog ljubimca pre nego što odlučiti da ga udomite, piše Popsugar.

Hrčak

Prosečni životni vek hrčka je dve do tri godine. To zavisi pre svega od ishrane, vežbanja i kvaliteta nege koji dikretno doprinose životnom veku hrčka.

Morsko prase (zamorac)

Ovi glodari u proseku žive četiri do sedam godina. Treba dobro paziti na njih jer uobičajene infekcije za njih mogu biti smrtonosne, posebno kada su u pitanju respiratorne bolesti.

Zlatna ribica

Kad se drže u zdravom okruženju, zlatne ribice mogu živeti pet do 10 godina. Važno je da plivaju u slatkoj vodi jer mogu loše reagovati nakon promene nivoa hlora ili na teške metale u vodi.

Papagaj

Papagaji prosečno žive pet do 15 godina. Vrlo su pametne životinje i potrebno je voditi brigu o njima i stvoriti prijateljski odnos.

Pas

U proseku psi žive sedam do 14 godina. Mnogo toga utiče na životni vek psa, uključujući rasu, jer su neke sklonije bolestima od drugih.

Zec

Zečevi u proseku žive osam do 14 godina. S godinama postaju skloniji bolestima i gubitku apetita.

Mačka

Mačke koje žive s ljudima u kući imaju životni vek od 10 do 20 godina. S druge strane, mačke koje žive na otvorenom, kao lutalice, imaju prosečni životni vek od dve do pet godina. Udomljavanje mačaka zapravo može povećati njihov životni vek jer je manja verovatnoća da će naići na grabljivce ili otrovne stvari.

Kornjača

Kornjače mogu živeti 40 do 50 godina jer imaju vrlo spor metabolizam. Međutim, često u zatočeništvu ne dobijaju dovoljno nege kako bi živele punim plućima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kornjaceljubimcimačkepsiživotni vek
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Huski spat

    Moj ljubimac će živeti najmanje 100 godina. Mladja je od mene 15 .. a ja sam matori Konj ….. pa sad ti divi

  • Anonimni

    Rekli ste da papagaj živi 15 godina, a žako papagaj živi 50 do 60 godina.