Nemci dobili novo pravilo za šetanje pasa koje je razbesnelo mnoge

Novo pravilo prema kojem Nemci moraju da izvode svoje pse u šetnju dva puta dnevno pokrenulo je raspravu o tome može li država odlučivati o tome šta je najbolje za kućne ljubimce, u ovom slučaju pse kojih je 9,4 miliona.

Ministarka poljoprivrede Džulia Klokner rekla je ove nedelje da se savetovala sa stručnjacima i da uvodi zakon kako bi osigurala da se psi izvode u šetnju ili puštaju u dvorište najmanje dvaput dnevno u ukupnom trajanju od jednog sata.

“Kućni ljubimci nisu igračke koje služe za maženje – njihove potrebe moraju se uzeti u obzir“, rekla je Klokner dodavši da se oni ne smeju predugo ostavljati sami i da je potrebno obezbediti im dovoljno vežbe.

Budući da skoro jedan od pet Nemaca ima psa, ovo novo pravilo odnosi se na znatan broj stanovnika.

“Obavezne šetnje za vlasnike pasa? Smeće!“, objavio je najprodavaniji list Bild u komentaru nove uredbe.

Predstavnik udruženja nemačkih uzgajivača pasa VDH rekao je da se većina vlasnika smeje novom pravilu jer već ionako dovoljno šetaju svoje četvoronožne prijatelje.

“Ovo pravilo za sve pse verovatno je doneto u dobroj nameri, ali je nerealno“, kazao je portparol Udo Kopernik.

Dreser pasa Anja Striegel izjavila je da količina vežbe koja je potrebna psu zavisi od zdravlju, starosti i rase.

Najpopularnije rase u Nemačkoj su nemački ovčar i jazavčar, a nakon njih slede labrador, retriver i Džek Rasel terijer.

Ministarstvo poljoprivrede kaže da će 6 saveznih pokrajina biti odgovorno za sprovođenje pravila, ali nije jasno kako.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nemačkapsišetnjazakon
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Kod nas to nije nikakav problem Sto se ovog zakona tice, odmah mozemo u Europu. Naime, da budem kratak, mi u Srbiji imamo toliko sponzorusa koje po ceo dan setaju kerove u nadi da ce smuvati nekog novog finansijera, da kucici dolaze posle setnje kuci slomljeni. Pitate me kako sponzoruse koriste dzukele za muvanje sponzora? To su sofisticirane metode koje se mogu uporediti po svojoj tezini cak sa misijom Apolo. Naime uzmete neku dzumaju, pre toga se doterate, utegnete, nasminkate, namirisete, garderobice kod kineza ali one na kojima su usli terranova, zara, trte mrte,i onda je setate pa se derete na nju, kao nece da vas slusa, ali se tako glasno dererte sve dok vas ne primeti neko sa lamborghinijem ili ne daj boze poreseom 911. Dok setate kucice obavezno vrckajte kukovima i u jednoj ruci smartfon kao zovu vas non stop jer ste cifra, a u drugoj ruci cigarica i to one tanke, ni slucajno debele seljacke.