Neprijatan miris pasa posle kupanja uopšte nije od pasa: Evo šta je uzrok smrada

Većina ljudi obožava pse, zbog čega ih nazivaju čovekovim najboljim prijateljem. Ali ono što ljubitelje pasa ne oduševljava je onaj neprijatan miris mokrog psa koji svi psi imaju posle kupanja ili nakon nekog vremena na kiši.

Ali mnogi ne shvataju da ovaj loš miris nije od psa, već od bakterija i gljivica koji žive u krznu psa. Ovi mali organizmi vrše nuždu u psećem krznu, a kada se nakvase od vode ili kiše, to stvara posebnu vrstu smrada.

Neke rase, naročito lovački psi, imaju više sebuma u svom krznu, a reč je zapravo o prirodnom ulju, koje se nalazi na koži i dlaci i štiti kožu psa od isušivanja. Kad je pas mokar, ulje i voda zajedno stvaraju bakterije, glavne “krivce” neprijatnog mirisa.

Postoji nekoliko saveta, kako da sprečite ovo. Nakon šetnje po kiši, psa dobro osušite peškirom i na taj način ćete sprečiti razvoj pomenutih bakterija. Nakon što ga istrljate peškirom, preporučuje se i topao vazduh fena, jer nekim psima, naročito dugodlakim, nije dovoljan samo peškir.

Ukoliko sami kupate ljubimca, onda bi trebalo da znate da se oni kupaju isključivo šamponom za pse. Nakon što ćete ga dobro utrljati, kvalitetan šampon za pse temeljno ga i isperite jer bi nepravilno ispiranje moglo bi izazvati razne iritacije na koži.

Ovo ne raditi svakodnevno jer i česta kupanja šamponom mogu izazvati iritacije kože, npr alergije. Pas se može kupati šamponom jednom na 3-4 meseca.

Za sprečavanje neprijatnog mirisa na koži vašeg psa možete uraditi i sledeće: dodati na jedan litar vode, jednu kašičicu jabukovog sirćeta. Ovo sve zavisi od veličine psa. Za pse većih rasa neka rastvor bude 3-4 kašičice na tri litra. Umočiti krpu u ovaj rastvor i istrljati psa suprotno od rasta dlake.

Sirće je jako delotvorno protiv neprijatnih mirisa. Ovim će i pas dobiti sjaj dlake.

I kvalitetne alatke mogu doprineti rešavanju ovih neprijatnih problema. Kvalitetna četka je preporuka, jer se njome stiže i do takozvanih “donjih delova kaputa”.

Ukoliko vam sve ovo zvuči previše komplikovano, posetite neki od profesionalnih salona za kupanje i šišanje pasa, jer osim divnog krzna i mirišljavog psa, možete dobiti i mnogo saveta na ovu temu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dlakakupanjemirispsi
Komentari (0)
Dodaj komentar