Ova hrana može UBITI vašeg ljubimca (foto)

Možda ćete želiti da psu date ostatke vašeg obroka ili podelite hranu sa njim, međutim, morate znati da ono što vi jedete, za njih može biti smrtonosno.

Ovo je ljudska hrana koju psi nikako ne smeju da jedu.

GROŽĐE

Foto: Free-Photos/pixabay.com

Ova hranljivo voće za ljude je za pse veoma toksično. Od njega mogu povraćati ili izgubiti apetit. Ako pas ima simptome dijareje, bolova u stomaku, depresije ili podrhtavanja, možda su mu stradali bubrezi i grožđe može biti uzrok tome.

CRNI LUK

Foto: stevepb/pixabay.com

Skuvan ili svež, cri luk sadrži tiosulfate koji izazivaju pucanje crvenih krvnih zrnaca pasa i oboljenje helomilitičku anemiju. Simptomi uključuju dijareju, povraćanje, zadihanost i letargiju, i ponekad se primećuje tek nakon par dana. Isti efekat može izazvati i hrana koja se priprema sa lukom, poput sosa od paradajza.

KAFA I ČAJ

Foto: JanBaby/pixabay.com

Ovi i ostali napici koji sadrže kofein mogu izazvati hipertenziju kod pasa, poremećaj srčanog ritma, povećanu temperaturu i napade. Nekoliko kapi kafe neće otrovati vašeg psa, ali veća količina mlevene kafe ili kesica čaja može ubiti manjeg psa.

SLATKIŠI

Foto: Daria-Yakovleva/pixabay.com

Obavezno sklonite slatkiše van domašaja psa. Ukoliko pojede veću količinu zaslađenih, visokomasnih poslastica, pas može oboleti od pankreatitisa, a vi simptome možete primetiti tek posle par dana. Oni su dijareja, smanjenje apetita, umrtvljenost i bolovi u predelu stomaka.

ČOKOLADA

Foto: AlexanderStein /pixabay.com

Ovo je otrov za vašeg psa jer sadrži teobromin, supstancu sličnu kofeinu. Tamna i čokolada za kuvanje imaju najveći sadržaj teobromina, ali i mlečna i bela su podjednako štetne za pse. Kao i kod trovanja kofeinom, i ovde su simptomi koji ukazuju na zdravstvene tegobe povećani krvni pritiak, podrhtavanje i napadi.

MASNOĆA SA MESA I KUVANE KOSTI

Foto: Meditations/pixabay.com

Nemojte ostatke svog odreska stavljati u pseću posudu za hranu. Ne samo da ovi masni delovi mogu dovesti do preterane gojaznosti vašeg ljubimca, već izazivaju pankreatitits. Ozbiljni slučajevi ovog oboljenja dovode do infekcije krvi i unutrašnjeg krvarenja. Manje kosti iz mesa takođe su opasne za pse jer se njima mogu ugušiti ili pocepati i poderati grlo i unutrašnje organe. Ako pas želi kosti, neka budu sveže.

BRESKVE

Foto: Couleur/pixabay.com

Kora ovog voća je sjajan izvor vlakana i vitamina A, ali košpica sadrži cijanid. On utiče za protok kiseonika i sprečava da krvni sudovi psa dobiju dovoljno kiseonika. Znaci trovanja cijanidom su proširene zence, upaljene desni i teškoće sa disanjem. I ostalo koštunjavo voće poput trešanja i šljiva imaju isti efekat kod ljubimaca. Ako im već dajete ove poslastice, neka budu sitno isečene.

SIROVA RIBA

Foto: Meditations/pixabay.com

Konsumiranje presne ribe izaziva nedostatak vitamina B kod pasa, a to se manifestuje napadima. Najotrovnije ribe za vaše ljubimce su losos i pastrmka. Sveži losos može sadržati parazite zaražene bakterijom koja zna da bude smrtonosna ako se ne leči.

SVEŽE MESO

Foto: Waldrebell/pixabay.com

Ova namirnica je sjajan izvor proteina, ali takođe nosi mnogo rizika od mikroba i parazita poput ešerihije koli ili salmonele. Ako psu već dajete sveže meso, kupujte ono najkvalitetnije i najsvežije.

SO

Foto: andreas160578/pixabay.com

So kod pasa može izazvati povraćanje, dijareju, prekomernu žeđ ili mokrenje, potencijalno otkazivanje bubrega pa čak i smrt. Pazite gde u kuhinji držite ovaj začin i izbegavajte da psu dajete nairnice koje u većim količinama sadrže so.

MLEČNI PROIZVODI

Foto: Devanath/pixabay.com

Kao i ljudi, i psi mogu biti netolerantni na laktozu. Oni obožavaju da piju majčino mleko dok su štenci, ali većina odraslih pasa ne proizvodi dovoljno enzima kako bi svarila laktozu iz mleka. Previše mleka izaziva dijareju i povraćanje. Sirevi sadrže manju količinu laktoze i oni sa manje masoće i soli mogu se davati psima u umerenim količinama.

SLANINA

Foto: phouavang82/pixabay.com

Veliki procenat masnoće i soli koji se nalaze u slanini mogu izazvati pankreatitis, povišeni krvni pritisak, gojaznost i rak debelog creva. Ako želite da psu ipak date ovu poslasticu za doručak, izaberite slaninu sa niskim sadržajem masnoće i soli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranaljubimcipas
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Moj samo ljude ne jede ….i malu decu izbegava

  • Adolf

    Kako da ne,daću keru slaninu i grožđe,i to ću lepo posoliti i narendaću čokoladu da mu bude slađe.