Ove rase najčešće napadaju ljude, evo i zašto

Najopasnija rasa zapravo ne postoji jer ne postoji pas za kog bilo ko može da tvrdi i dokaže da nije opasan i da nikada neće nikoga ugristi.

Iako svi na prvo mesto opasnih pasmina stavljaju argentinske doge i pitbulove, to su stereotipi.

Još uvek se pamti slučaj iz Los Anđelesa kada je tri kilograma težak patuljasti špic, koji je uvek bio umiljat, usmrtio bebu izgrizavši joj glavu kad je ostala nasamo s njim u sobi.

Statistika je potvrdila da psi najviše napadaju decu i da su deca najčešće napadnuta baš od porodičnih pasa koji nikada ranije nisu pokazivali znakove agresivnosti.

Većina dece je napadnuta kada su sama u prostoriji sa psom, a najčešće je dokazano da su ih psi napadali jer su ih deca ometala dok jedu i piju.

Takođe, važno je da roditelji na vreme nauče decu kako da se ponašaju u blizini pasa. Naime, deca vole da grle svoje ljubimce i smatraju da im tako iskazuju ljubav. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da samo 7% pasa uživa u zagrljajima, a ostalim psima to izaziva stres i neprijatnost.

Na listi rasa koje najčešće napadaju ljude na prvom mestu se našao pitbul. Ta rasa, kako u Evropi tako i u SAD-u, nije službeno priznata od vodećih kinoloških organizacija, a budući da ne postoji službeno priznati standard (od strane Američkog kinološkog saveza) često se za sve pse iz rase pitbula nastale ukrštanjem govori da je reč o pitbulu.

Na veliko iznenađenje svih ljubitelja pasa, na drugom mestu nalazi se labrador. S obzirom na to da je ovo jedna od najpopularnijih rasa, budući da ih ima najviše, logično je da statistički gledano najčešće napadaju ljude.

Isto se odnosi i na nemačke ovčare, koji se nalaze na trećem mestu. Reč je o popularnoj pasmini, ali to što je popularna ne znači da je za svakoga.

U svakom slučaju, ako pas na vreme dobije pravilno vaspitanje i dresuru, šanse da će napasti čoveka su minimalne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

napadrase pasa
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kakva glupost, ništa nije tačno u tekstu i to nikad ne može da se utvrdi, pit bul je postao širok pojam, nekad su se sve te pasmine zvale bully breeds tu su spadali „game dog american pit bull terrier ili pit bulldog“; „american staffordshire terrier“; „staffordshire bull terrier“; „Bull terrier“; „American bulldog (scott, johnson,alapha)“; „Old english buuldog“; „American bully“ i sve kombinacije parenjem buldoga, mastifa i terijera koji se jednim imenom nazivaju „bandog“ i sad se sve ove pasmine nazivaju pit bul a ne kao nekad bully breeds.