Ovo su najagresivnije rase pasa, broj 1 će vas iznenaditi (foto)

Pseća agresivnost obično se definiše kao opasno ponašanje usmereno na drugog pojedinca, odnosno čoveka ili psa. Agresivna ponašanja uključuju lajanje, ugrize, nasrtanje, režanje itd.

Uzroci tih ponašanja mogu biti previše izražena zaštita teritorije ili vlasnika, ali takođe do takvog ponašanja može dovesti strah ili anksioznost kod psa.

Agresivnost rase određuje se prema testu temperamenta, ali ako se vlasnik dobro brine za svog psa on će biti umiljati kućni ljubimac bez obzira na pasminu. Dakle, iako se pas nalazi na listi najagresivnijih rasa, to ne znači da on nije dobar kućni ljubimac.

Ipak, naučnici su pokušali da izdvoje, na osnovu uzoraka, one rase koje su dale najviše agresivnih pasa.

Agresivni psi pali su na testovima neizazvane agresije, snažnog izbegavanja i slabog oporavka u paničnim situacijama.

Prema portalu Pet Helpful, ovo je pet najagresivnijih rasa.

5. Dalmatinac

Foto: David JonesCC BY 2.0

Ova pasmina je srednje veličine i mogu težiti od 20 do 30 kilograma. Imaju kratku, gustu dlaku bijele boje s crnim ili smeđim mrljama.

Točno porijeklo pasmine nije potvrđeno. Slični psi prikazani su kako trče iza bojnih kola na slikama pronađenim na zidovima nekih egipatskih grobnica.

Dalmatinere treba socijalizirati u ranoj dobi. Dobri su s decom, ali ako im vlasnik ne posveti dovoljno pažnje, mogu razviti probleme u ponašanju. Oni su vrlo energični psi i zahtijevaju dosta vježbe i igre kako bi oslobodili dio te energije.

4. Doberman

Foto: pato garzaCC BY 2.0

Doberman je srednje veličine i može da teži od 30 do 40 kilograma. Imaju gustu, sjajnu i kratko dlaku koja može biti u crnoj, žutoj ili smeđoj boji. Čovek po imenu Karl Luis Doberman zaslužan je za razvoj ove nemačke rase.

Dobermani su vrlo inteligentni i naširoko se koriste kao psi čuvari i za rad s policijom. Imaju vrlo snažan, zaštitnički instinkt prema svojim gospodarima, ali ako su istrenirani s jakim vođstvom i dobrim vlasnicima, mogu se slagati s decom kao i s drugim psima.

3. Čau Čau

Foto: pete beardCC BY 2.0

Čau Čau je rasa srednje veličine. Obično su teški između 20 i 30 kilograma i imaju dugačku, gustu dlaku koja može da bude u crvenoj, crnoj, plavoj, kremastoj ili boji cimeta. Tačno poreklo ove rase nije poznato, ali veruje se da su nastali pre više hiljada godina ili u Kini ili u Mongoliji gde su ih najčešće koristili kao lovačke i pastirske pse. U SAD-u su postali popularni tokom 20. veka, kada ih je predsednik Kalvin Kulidž držao kao kućne ljubimce.

Ova rasa ima dominantnu ličnost i ponekad mogu da postanu nasrtljivi. Ne preporučuju se početnicima. Potrebne su snažne smernice i čvrst trening kako bi se Čau Čau lepo istrenirao. Takođe je primećeno da nemaju dobar periferni vid, pa ih se lako može preplašiti.

2. Jazavičar

Foto: Savanna SmilesCC BY 2.0

Jazavičar je mala rasa pasa koja teži oko 5 do 8 kg, zavisno od vrste. Ovi psi imaju izuzetno dobar miris i koristili su se za lov na male životinje. Jazavičari su takođe odani malom broju osoba i vrlo su ljubomorni. Odlikuje ih i izuzetna tvrdoglavost i ne vole da slušaju naredbe. Uz ranu socijalizaciju mogu da postanu vrlo ljubazni mali kućni ljubimci koji su pogodni za život u stanu i kući bez dvorišta.

1. Čivava

Foto: barnimages.comCC BY 2.0

Čivava je mala rasa, štaviše važe za jednu od najmanjih pasa u svetu. Ovi psi teže oko dva do tri kilograma. Oni su odani jednoj do dve osobe. Vrlo su ljubomorni i neretko grizu druge ljude i životinje koje prilaze vlasniku. Izuzetno su temperamentni i ne preporučuju se kao psi za decu. Za sve buduće vlasnike rase čivava preporučena je rana socijalizacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

agresivnaljubimcipsirase pasa
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Helena

    Ovaj ko je pravio spisak i stavio cau cau ovde nema pojma.Jer je cau cau isti kao samojed.Moja drugarica ima cau cau i nije nimalo agresivan.Takodje ja imam samojeda i isti su.

  • Anonimni

    Ko je pravio ovaj spisak nema pojma o psima

  • S

    Ko je pravio ovaj spisak? Promašena tema

  • Anonimni

    Nije tacno